Annons

Polisen dröjde en timme – kvinna mördades

Brott • Publicerad 7 januari 2020
Det tog mer än en timme för polisen att ta sig till en pågående misshandel. Då var det för sent. Arkivbild.
Det tog mer än en timme för polisen att ta sig till en pågående misshandel. Då var det för sent. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det dröjde en timme och 14 minuter innan polisen var framme efter att en granne larmat om en pågående misshandel i Kalix. När patrullen kom fram var en kvinna redan död. Nu vill hennes familj lyfta problemet med bristen på poliser i vissa delar av landet.

– De vill visa på hur det faktiskt ser ut. Kan en förändring ske så kan fler kvinnor, och även män som är utsatta för våld, överleva, säger familjens målsägandebiträde till Ekot.

Annons

Kvinnan mördades den 24 april förra året. En granne som ringde 112 om den pågående misshandeln fick besked att en patrull skulle komma "så fort som möjligt".

Kalix tillhör länspolisområdet Östra Norrbotten och där fanns just då bara en patrull, och den var redan upptagen. I stället skickades en patrull från Luleå som hade drygt åtta mil till Kalix. När den kom fram gick inte kvinnans liv att rädda.

Kvinnans tidigare pojkvän dömdes till 16 års fängelse för mord. Han har överklagat och fallet tas nu upp i hovrätten.

Rättad: En tidigare version av texten innehöll en felaktig beskrivning av den dömdes koppling till offret.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons