Annons
Nyheter

Problem vid flygning till obemannad flygplats

Statens haverikommission ser behov av tydligare regler när plan ska landa på en flygplats som är obemannad, rapporterar P4 Västmanland.
Trafik • Publicerad 21 maj 2020
Ett plan av typ Cessna var inblandat i en incident med ett annat plan ovanför Västerås flygplats i höstas. Arkivbild.
Ett plan av typ Cessna var inblandat i en incident med ett annat plan ovanför Västerås flygplats i höstas. Arkivbild.Foto: Bilal Hussein

Anledningen till haverikommissionens förhoppning om nya regler är en incident när två plan, av typerna Piper och Cessna, var nära att kollidera i luftrummet ovanför Västerås flygplats i höstas.

– Pipern genomförde en visuell inflygning och i Cessnan tränades det på instrumentflygning, säger utredaren Gideon Singer till Sveriges Radio.

Annons

De två piloterna upptäckte varandra, kunde styra undan och därmed undvika olyckan. Då hade planen befunnit sig på samma höjd och ungefär 150 meter från varandra.

Vid tiden för tillbudet var flygplatsen öppen och navigeringshjälpmedlen i funktion, konstaterar haverikommissionen. Flygplatskontrollen var däremot stängd och luftrummet okontrollerat.

Problemet var att de två piloterna följde två olika inflygningsprocedurer, skriver Statens haverikommission.

"Enligt haverikommissionens mening finns det ett behov av att klarlägga regelverkets innebörd i det avseendet och förmedla det på ett tydligt sätt till såväl flygplatser som piloter."

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons