Annons

Regeringen vill ha nationellt avhopparprogram

Regeringen vill göra det lättare för kriminella att lämna sina gäng. Nu ska ett nationellt avhopparprogram tas fram.
Brott • Publicerad 18 december 2019
Inrikesminister Mikael Damberg (S) besökte på onsdagen polisutbildningen i Borås.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) besökte på onsdagen polisutbildningen i Borås.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Regeringen har tidigare lanserat ett program med 34 punkter som på olika sätt ska minska gängkriminaliteten. Nu har turen kommit till ett nationellt avhopparprogram som Polismyndigheten, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen ska ta fram tillsammans.

Det formella beslutet om uppdraget fattas på torsdagen. Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson (S) presenterade dock nyheten i samband med ett besök på polisutbildningen i Borås på onsdagen.

"Förhindra mord"

Annons

– Vi vet att varje kriminell individ som lämnar den kriminella miljön kan spara väldigt mycket pengar för samhället, men också kanske förhindra framtida mord eller sprängningar, säger Mikael Damberg.

– Vi vet att det finns kommuner som bedriver ett viktigt arbete redan och även polisen gör det. Men vi behöver ett nationellt program för detta, mer struktur över landet.

Tanken är att avhopparprogrammet ska omfatta både gängkriminella och extremistiska miljöer. Myndigheterna ska presentera sina förslag om ett knappt år, men en första redovisning ska komma redan i april.

Ökade anslag

Regeringen fördubblar samtidigt anslaget som Polismyndigheten har för avhopparverksamhet, från fem miljoner till tio miljoner kronor per år.

– Vi vet från forskning att det inte är ett särskilt glamoröst liv att leva i de här gängkriminella miljöerna. Det är mycket ångest och rädsla och det finns knappt någon av de här som inte vid något tillfälle funderat på att hoppa av, säger Damberg.

– Finns det då ett system för att de här personerna kan lämna miljön, helt bryta med kriminaliteten och starta ett nytt liv, så kan det innebära både minskade skjutningar och minskade kostnader.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons