Annons
Nyheter

Så länge stannar sommarvärmen

Helgen bjuder på strålande sol och i början på nästa vecka blir det högsommarvärme i stora delar av landet. Men i mitten av veckan blir det svalare igen.
– Det gäller att passa på att njuta av solen och värmen nu, säger meteorolog Jon Jörpeland.
Väder (TT) • Publicerad 30 maj 2020
Mellan 22 och 25 grader och sol blir det i Kristianstadsområdet under de närmaste dagarna, enligt SMHI. Arkivbild.
Mellan 22 och 25 grader och sol blir det i Kristianstadsområdet under de närmaste dagarna, enligt SMHI. Arkivbild.Foto: Willy Alm

Efter en kall vår där värmen vägrat infinna sig ordentligt bjuder nu pingsthelgen på sommarväder. Klar himmel och omkring 20 grader väntas i stora delar av Sverige.

– Det blir övervägande soligt i så gott som hela landet. Vi kommer nog över 20 grader både på lördagen och på söndagen, framför allt på söndagen, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Annons

Värmen håller i sig och trappas upp i början på nästa vecka. Under måndagen och tisdagen kan man räkna med högsommartemperaturer på upp mot 25 grader i nästan hela Sverige.

Under lördagen räknar meteorologerna med som mest 21 grader i Kristianstadsområdet. Under söndagen, måndagen och tisdagen blir det mellan 22 och 25 grader och sol. Resten av veckan blir molnigare och temperaturen går ner något till mellan 15 och 20 grader igen.

Badtemperaturerna i nordöstra Skåne är fortfarande åt det ”svala friska” hållet, enligt C4 Energi. På lördagsmorgonen var det 15 grader i vattnet vid Ivö och Balsby och 12 respektive 13 vid Äspet och Täppet.

Allra varmast under de kommande dagarna ser det ut att bli i den västra delen av landet: Värmland, Dalarna och uppåt.

Även i de norra delarna av landet gör värmen intåg.

– I fjällen blir det såklart något lägre temperaturer, men det blir soligt även där. Temperaturerna på 20 grader kommer att gå upp längst med hela norrlandskusten ända upp mot Luleå till. Det blir verkligen sommarväder, säger Jon Jörpeland.

TT
Magnus GrunnonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons