Annons
Nyheter

Så ska inbitna bilister sättas på bussen

En gratis testperiod med kollektivtrafiken – så ska den mest inbitne bilist lockas att ställa ifrån sig bilen.
Klimat (TT) • Publicerad 6 januari 2020
Gratisåkning – är det så miljön ska räddas? Arkivbild.
Gratisåkning – är det så miljön ska räddas? Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Både i Stockholm och i Västra Götaland har försök gjorts för att få bilåkarna på bussen. Syftet är att få bilåkare att gå över till mer klimatsmarta färdsätt.

– Vi erbjuder bilister som pendlar i olika områden att provåka. I grunden handlar det om att få bilister att testa kollektivtrafiken, säger Malin Bernhardsson, marknads- och kommunikationschef på Västtrafik.

Utvärderas

Annons

Erbjudandet har gått ut brett, runt 240 000 utskick har gjorts. Av dem har 30 000 bilister valts ut. De har fått åka gratis under 14 dagar under hösten, och samtyckte då också till att frågas ut om sina upplevelser under testperioden.

Även i Stockholm har det varit en testperiod. Mellan den 7 och 22 oktober åkte tusentals bilpendlare gratis med Storstockholms lokaltrafik, SL, bland annat i Norrtälje, Södertälje och på Södertörn.

Både Västtrafik och SL har genomfört kampanjer tidigare. Med mycket bra utfall, försäkrar de båda. Bilisterna låter bli bilen i större utsträckning efter testet.

– Vi har en väldigt pragmatisk inställning. Om man ställer bilen en dag i veckan efter provåkningen så är det bättre än att man kör varje dag, säger Malin Bernhardsson.

Puttar miljön på framtiden

Högst på prioritetslistan enligt Västtrafiks undersökning av vad som är viktigast för trafikanterna i dag kommer snabbheten, och som nummer två att det ska vara möjligt att ta sig fram kollektivt. Först på tredje plats kommer miljön.

– Men när vi frågar om vad som kommer att vara viktigast i framtiden svarar majoriteten miljön på första plats. Så de flesta puttar det framför sig, säger Malin Bernhardsson.

Fakta

Att omvända bilister

Både Västtrafik och SL, via sina samarbetspartners, utvärderar kampanjerna.

Nobina, som har genomfört provåkningskampanjer i Stockholmsområdet sedan 2017 för SL:s räkning, redovisar att förra årets kampanj resulterade i att 23 procent av provåkarna sagt sig fortsätta åka kollektivt minst fem dagar i veckan. 37 procent tänker göra det två till fyra dagar i veckan. 13 procent tänker göra det mer sällan.

De som tänker fortsätta att åka tycker att det är smidigt och bekvämt.

Källa: Nobina och Västtrafik

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons