Annons

Mycket kvar att lösa för eurobudget

EU vandrar långsamt fram mot sin nya eurobudget – som bara är ett "instrument".
Trots en hel natts förhandlingar återstår ännu mycket att utreda.
EU • Publicerad 14 juni 2019
EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici funderar på om glaset är halvfullt eller halvtomt när det gäller skapandet av ett gemensamt "budgetinstrument" i eurogruppen. Arkivbild.
EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici funderar på om glaset är halvfullt eller halvtomt när det gäller skapandet av ett gemensamt "budgetinstrument" i eurogruppen. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Konturerna för ett budgetinstrument är klara, konstaterar EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici på en presskonferens i Luxemburg på fredagsmorgonen efter ännu en nattmangling med EU-ländernas finansministrar.

Det som EU-jargongen nu kallar för Bicc – budgetinstrumentet för konkurrenskraft och konvergens – ska kunna användas för både strukturreformer och offentliga investeringar och vara öppet för alla euroländer.

Annons

Moscovici försöker låta positiv och nöjd.

– Låt oss inte underskatta symboliken. Historien kommer kanske att minnas den här natten, säger finanskommissionären – även om det är tydligt att han gärna hade kommit längre.

– Vissa vill säga att glaset är halvtomt. Andra att det är halvfullt. Det finns fortfarande mycket kvar att göra och vi har bara tagit små steg, säger Moscovici.

Oklart om pengarna

Fortfarande återstår nämligen flera av de tyngsta frågorna att avgöra, inte minst hur mycket pengar "instrumentet" ska innehålla och varifrån pengarna ska tas.

Mario Centeno, mötesordförande för euroländernas finansministrar, är tydlig med att allt ännu inte är färdigt.

– När vi talar om en budget så är storleken av betydelse – och det kommer att avgöras av ledarna senare i år. Diskussionerna har varit breda, men mer arbete krävs för att slå fast lämpliga finansieringskällor, säger Centeno.

Sverige har som icke-euroland mest varit intresserat av garantier för att inte svenska pengar ska gå till euroinstrumentet. Det har nu blivit säkrat, tycker finansminister Magdalena Andersson (S).

– Man kände sig lite som en nybakad student när man gick hem vid gryningen vid fem i morse, men det var värt att stanna så länge. Vi har tydliga skrivningar om att icke-euroländerna inte ska behöva betala för det här och det var naturligtvis oerhört bra, säger Andersson i Luxemburg.

Till toppmöte

Närmast bollas frågan nu vidare till det toppmöte som euroländernas stats- och regeringschefer håller i Bryssel nästa fredag, i samband med ordinarie EU-toppmöte.

Då får Frankrikes president Emmanuel Macron ytterligare en chans att försöka pressa på för eurobudgeten, som han länge talat sig varm för.

Annons

Hans finansminister Bruno Le Maire vill gärna få nattens diskussioner att framstå som en succé.

– Vi har i natt gjort vad vi siktade på: vi har skapat en verklig budget för eurozonen. För första gången kommer vi som ett sammanhängande block kunna tänka på framtiden och koordinera vår ekonomiska politik, sade Le Maire till nyhetsbyrån AFP i natt.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons