Annons
Nyheter

Sjuk avled efter fall – sjukhus kritiseras

Vård • Publicerad 23 april 2020
Inspektionen för vård och omsorg kritiserar Södra Älvsborgs sjukhus. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg kritiserar Södra Älvsborgs sjukhus. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) där en cancersjuk man avled efter att ha ramlat då han lämnades ensam, skriver Borås Tidning.

Det var i maj i fjol som mannen i 70-årsåldern lämnades ensam på en toalett. Han föll då framstupa med huvudet i golvet. Mannens familj ska ha fått knapphändig information om fallet vid ett besök följande dag och senare på kvällen avled han.

Annons

Ivo säger att SÄS har brustit i övervakning och omsorg av patienten och att det har lett till ett fall som borde ha kunnat undvikas. Mannen led av obotlig cancer och Ivo skriver i beslutet att även om det inte går att påvisa att händelsen hade avgörande betydelse för mannens död så har patienten orsakats onödigt lidande. Ivo påpekar även brister i SÄS dokumentation då det saknades journalanteckningar om fallet.

Enligt vårdenhetschefen är en händelseanalys utförd och en lex Maria-anmälan ska göras.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons