Annons

Sjukhus anmäler sig självt för felbehandling

Hälsa • Publicerad 21 december 2019
Hallands sjukhus har anmält sig själv till IVO efter att en patient med livshotande försämring av sin diabetes skickats till psykiatrisk klinik. Arkivbild.
Hallands sjukhus har anmält sig själv till IVO efter att en patient med livshotande försämring av sin diabetes skickats till psykiatrisk klinik. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

En person kom till Hallands sjukhus med buksmärtor och kraftig ångest. Trots en känd diabetesdiagnos skickades patienten vidare till den psykiatriska kliniken. Där upptäcktes försämrade blodvärden och patienten lades i stället in på intensivvårdsavdelningen där det visade sig att symptomen berodde på en livshotande försämring av patientens diabetes, rapporterar Hallandsposten.

Nu har sjukhuset anmält sig självt till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Annons

– Det här kunde snabbt ha lett till ett livshotande tillstånd, så patienten utsattes för risk för allvarlig vårdskada. Därför anmäler vi nu händelsen till Ivo, säger Helena Gladh, chefläkare på Hallands sjukhus.

Patientsäkerhetslagen säger att vårdgivare ska anmäla alla händelser som medfört eller kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Ivo.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons