Annons
Nyheter

Sol och värme på intåg

Det ser ut att bli en fin pingsthelg med sol och varmare temperaturer i hela landet – och värmen ser ut att stanna kvar även efter helgen, enligt SMHI.
Väderprognos • Publicerad 28 maj 2020
Pingsthelgen ser ut att bli solig, enligt SMHI. Arkivbild.
Pingsthelgen ser ut att bli solig, enligt SMHI. Arkivbild.Foto: Grøtt Vegard Wivestad/NTB Scanpix/TT

Efter en kylig vår tycks nu varmare väder äntligen vara på väg in över landet – och redan till den kommande pingsthelgen väntas temperaturer på runt 20 grader i de södra delarna av landet, enligt Anna Hjelmstedt, meteorolog vid SMHI.

– Det varmare vädret börjar redan på lördag. Då blir det också uppehållsväder, men molnigheten kan variera lite beroende på var man befinner sig i landet, säger hon.

"Sol i hela landet"

Annons

Temperaturmässigt kan landets södra delar vänta sig närmare 20 grader under den kommande helgen, medan man i Norrland hamnar på drygt 15. Och om pingstafton ser ut att kunna bjuda på värme, ser pingstdagen ut att kunna erbjuda ännu somrigare väder, enligt Anna Hjelmstedt.

– Då kan det bli sol över hela landet, kanske med några tunna slöjmoln över Götaland. Och vad gäller temperaturen talar vi om drygt 20 grader i hela landet.

"Varmt väder fortsätter"

Det varma vädret fortsätter därefter under den kommande veckan – med temperaturer på närmare 25 grader i delar av landet.

– Det blir ännu varmare i början av nästa vecka – framförallt vid ostkusten från östra Svealand och norrut längs Norrlandskusten. Där pratar vi om temperaturer på nära 25 grader – och de ligger kvar åtminstone fram till onsdagen, säger Anna Hjelmstedt.

På grund av torrt väder varnar SMHI på sin hemsida också för förhöjd risk för skogsbrand i Västergötland, Närke, Östergötland, Gävleborgs läns kustland samt på Öland och Gotland. Vad gäller gräsbränder är risken störst i Dalarna norr om Siljan och i Norrlands kust- och inland.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons