Annons

Elfsborgsikonen tog farväl med derbyseger

Det var ett västsvenskt derby som bara handlade om prestige – ingenting annat. Både Elfsborg och IFK Göteborg har hamnat i ett ingenmansland mellan nedflyttning och Europaspel.
Och hemmalaget Elfsborg kunde ge ikonen Stefan Ishizaki en avtackning han sent ska glömma i sin sista hemmamatch i karriären: seger i derbyt med 2–0.
Fotboll • Publicerad 28 oktober 2019
Stefan Ishizaki tackas av efter matchen som var hans sista hemmamatch i allsvenskan med Elfsborg.
Stefan Ishizaki tackas av efter matchen som var hans sista hemmamatch i allsvenskan med Elfsborg.Foto: Adam Ihse/TT

Prestigen kan vara en tändvätska så god som någon. Och det bjöds upp till ett derby med intensivt spel, kamp och hög stämning på läktarna. Och det blev en speciell kväll för en av Boråsklubbens stora ikoner – Stefan Ishizaki. Han kom till Elfsborg första gången 2006 och nu 13 år senare var det dags för hans sista hemmamatch.

Han har spelat över 200 matcher för klubben och vunnit två SM-guld, 2006 och 2012. Däremellan har han haft sejourer i Los Angeles Galaxy i USA och AIK.

Annons

– Det blev mumma med en seger över IFK Göteborg, säger han tacksam och lycklig sedan Elfsborg kontrat in två mål och tagit sin första derbyseger sedan 2012.

Bytts in i andra halvlek

Han började på bänken och byttes in i den 72:a minuten. När slutsignalen gick hissades han av lagkamraterna och hemmaklacken skanderade "Vi älskar Ishi, vi älskar Ishi".

– Kärleken är ömsesidig, försäkrar Ishizaki.

Han ser tillbaka på sin karriär i Borås.

– Jag har haft många fina år här. Förmodligen mina allra bästa fotbollsår.

Tränaren Jimmy Thelin har bara lovord för sin adept.

– Vi hade ett tufft år 2018. Hans rutin, erfarenhet och lugn hjälpte oss under hösten 2018. Han klev fram som en fantastisk ledargestalt tills vi kom på säkrare mark. Det var jätteviktigt.

– Det har varit en ära att få träna honom.

Blir kvar i Borås

Vad Stefan Ishizaki ska göra istället för att spela allsvensk fotboll återstår att se.

– Att bli tränare är inte ett alternativ som min familjesituation ser ut. Jag har fina meriter, en gymnasieexamen och 21 år som fotbollspelare. Vi får se vad det blir, skrattar han.

Annons

– Men familjen blir kvar i Borås, min fru är härifrån, säger han.

Också fansen sörjer när han nu tackar för sig.

Vemodigt att han slutar

– Det är vemodigt att han slutar. Lika vedmodigt som när Anders Svensson och Thomas Ahlström slutade. Men det är klart, man kan bara hålla sig på den nivån under en begränsad tid, säger imitatören och den inbitna Elfsborgssupporten Jörgen Mörnbeck.

Inte bara Stefan Ishizaki avtackades inför de 10 167 åskådare på Borås Arena. Även trotjänaren Jon Jönsson tog farväl av hemmafansen. Men någon avtackning av lagkaptenen och målvakten Kevin Stuhr Ellegaard blev det däremot inte. Han sjukanmälde sig dagen före match. Stuhr Ellegaard har spelat i Elfsborg i åtta säsonger men under hösten har det skurit sig mellan honom och klubbledningen. Det blev en sorti i det fördolda.

Stefan Ishizaki spelar sin sista match nästa lördag, borta mot Helsingborg.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons