Annons
Innehåll från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Stort intresse för sommarbostäder när vi ”hemestrar” mer

− Vi har märkt av ett stort sug efter fritidshus. Det beror delvis på ovissheten kring reserestriktioner, men också på klimattänk, säger Tobias Norling, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Blekinge och norra Skåne.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Tobias Nordling berättar också att många tänker på att delfinansiera sitt köp av fritidshus genom att hyra ut stugan veckovis.

Det ökade intresset för att ”hemestra” startade redan under förra året då valutan hade stor påverkan på utlandsresor. Nu märks det tydligt på olika sajter för uthyrning av sommarstugor: Sökningarna har ökat med 50 till 100 procent jämfört med föregående år.

Digitalt möte med mäklaren på plats

Samtidigt är utbudet av fritidshus till salu onormalt lågt, och prisbilden är i stort sett oförändrad.

− Många tror att det inte går att sälja just nu och avvaktar. En del tänker att de måste fixa i ordning fritidshuset innan det läggs ut på marknaden, men de orkar eller kan inte ta sig dit, säger Tobias Nordling.

− Men det är snurr på försäljningen, det finns stort intresse för torp, klassiska stugor och även lantgårdar. De flesta köparna finns i Skåne, Blekinge och Småland, och det är inte avstånd som hindrar försäljningen idag.

− Vi genomför många möten med säljare digitalt. Vi mäklare är på plats då, och säljaren sitter hemma och behöver inte resa. Därtill finns det lokala företagare som kan hjälpa till att fixa till det sista inför en försäljning som mäklaren kan sätta våra kunder i kontakt med vid behov.

Tips till köpare: Leta brett!

En egen täppa lockar inte minst de med lägenhet i större städer, och många planerar att flytta permanent till sin inköpta sommarstuga, antingen vid pension eller som alternativ till en villa, berättar Tobias Nordling.

− Det är en tydlig trend att fler vill bo i det gröna och njuta av lugn och ro, säger han.

Hans tips till intressenter är att inte låsa sig vid ett speciellt område för tidigt.

– Det viktigaste är att söka brett och gallra ut sen. Det gäller att ha öppna sinnen för att hitta rätt.

Den taktiken gör det lättare att hitta fler intressanta fritidsboenden, och många gånger även billigare.

”Fantastiska miljöer i vår region”

Mest populära är stugor nära vatten.

– Det måste inte vara strandtomt. För många är det viktigt att det finns hav, en sjö eller ett vattendrag i närheten. Där erbjuder vår region fantastiska miljöer. I våra områdens norra delar lockar torp och även mindre gårdar till semester- eller helgboenden i skogsnära naturmiljö.

Tobias Nordling nämner Österlen, som alltid hamnar i topplistorna bland Sveriges mest eftertraktade sommarboenden.

– Även sjöarna runt Hässleholm eller norra Blekinge är bra exempel. Eller hela Blekinges skärgård med alla sina öar och kustlandskapet som bjuder på otroligt vacker natur, säger Tobias Nordling.

– Dessutom är många öar tillgängliga med bil eller Skärgårdstrafiken. Det är ju extremt praktiskt, till exempel när man får gäster till sommarstugan.

Visningar lika säkra som för andra bostäder

Vad gäller visningar av fritidsboenden gäller samma förfarande som för andra boenden: För att förhindra mycket folk nära inpå varandra bjuds maximalt tre mindre sällskap åt gången. Mäklaren har en presentation av bostaden och sedan delas intressenterna upp. Ett sällskap tittar till exempel ute först, det andra inne.

– Hör gärna av dig till oss, oavsett om du vill köpa eller sälja ett fritidshus. Nu är det en bra tid för det, säger Tobias Nordling, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Blekinge och nordöstra Skåne.

Kontakt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Blekinge:

Karlskrona: Stortorget 10, tel 0455-35 50 80, www.lansfast.se/karlskrona

Ronneby: Drottninggatan 11, tel 0457 63 36 00, www.lansfast.se/ronneby

Karlshamn: Kyrkogatan 19, tel 0454-75 33 75, www.lansfast.se/karlshamn

Olofström: Östra Storgatan 34, tel 0454-75 33 75, www.lansfast.se/olofstrom

Sölvesborg/Bromölla: Köpmansgatan 6c, tel 0456-64 66 40, www.lansfast.se/solvesborg

Kontakt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling nordöstra Skåne:

Kristianstad: Tivoligatan 6, tel 044-78 16 820, www.lansfast.se/kristianstad

Hässleholm: Andra Avenyen 14, tel 0451-29 23 23, www.lansfast.se/hassleholm

Bromölla: Storgatan 42, tel 0456-64 66 40, www.lansfast.se/bromolla

Så här kan du agera tryggt och snabbt när du vill sälja och köpa ny bostad

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se