Annons
Nyheter

Striden om munskydd fortsätter i Brasilien

Striden om munskydd har varit en följetong i Brasilien – och den bara fortsätter.
Nu försöker president Jair Bolsonaro förhala och vattna ur den första nationella lagen som säger att munskydd måste bäras på offentliga platser.
Brasilien • Publicerad 4 juli 2020
Brasiliens president Jair Bolsonaro med munskydd. Arkivbild.
Brasiliens president Jair Bolsonaro med munskydd. Arkivbild.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Bolsonaro använder sin vetorätt för att avlägsna paragrafer om att munskydd måste bäras i kyrkor och affärer, samt i andra offentliga miljöer och på slutna platser där människor samlas. Presidenten hävdar att det kan medföra ett okonstitutionellt intrång i människors liv.

Han har också lagt in veto mot paragrafer om att affärer och andra företag måste tillhandahålla munskydd till sina anställda och att myndigheter måste göra det samma för "ekonomiskt sårbara människor".

Annons

Munskyddens syfte är att bromsa spridningen av coronaviruset och kongressen måste nu överväga Bolsonaros invändningar och besluta om den ska stödja eller gå emot presidenten.

Detta är en av flera ronder om munskydd i landet. I förra veckan beslutade en domare att Bolsonaro själv måste bära munskydd när han rör sig i offentliga sammanhang, annars väntar böter.

Men i tisdags ogiltigförklarade en annan domare det beslutet med motiveringen att det är onödigt med tanke på att munskydd redan är obligatoriskt i huvudstaden Brasilia.

Brasilien är efter USA världens värst drabbade land av coronaviruset med över 1,5 miljoner smittade och drygt 61 000 dödsfall.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons