Annons

Sverige vill stimulera fossilfritt i EU

EU • Publicerad 14 juni 2019
Finansminister Magdalena Andersson på väg in till fredagens ministermöte i Luxemburg.
Finansminister Magdalena Andersson på väg in till fredagens ministermöte i Luxemburg.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Bättre statsstödsregler behövs i EU för att kunna satsa mer på exempelvis biodrivmedel. Det var ett av budskapen från finansminister Magdalena Andersson (S) när hon och hennes EU-kollegor diskuterade klimatfrågorna ur ett ekonomiskt perspektiv.

– Vi behöver göra en del förändringar så att vi på ett lättare sätt kan stimulera det som är fossilfritt, säger Andersson efter fredagens sittning i Luxemburg.

Annons

– Vi har ofta ganska höga skatter på miljöfarlig verksamhet. Då vill vi ha lägre skatter på mer miljö- och klimatbra verksamhet, men fastnar då ofta i statstödsproblematik, konstaterar Andersson.

Fredagens möte blev kortfattat sedan ministrarna dessförinnan suttit hela kvällen och hela natten och debatterat en eventuell framtida eurobudget. Bland det som ändå avhandlades fanns en kort genomgång av läget från de tio länder som vill införa en gemensam finansiell transaktionsskatt (FTT).

– Tyskland menar att man är nära att nå en lösning. Men vi fick inga detaljer kring hur den lösningen ska se ut, berättar Andersson.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons