Annons
Nyheter

Syrisk regimföreträdare nekar till tortyr

Syrien • Publicerad 19 maj 2020
"Anwar R" åtalas för brott mot mänskligheten i Tyskland, vilket möjliggörs av principen om universell jurisdiktion som ger en utländsk stat rätt att pröva allvarliga internationella brott. Här är en bild från domstolen i Koblenz. Arkivbild.
"Anwar R" åtalas för brott mot mänskligheten i Tyskland, vilket möjliggörs av principen om universell jurisdiktion som ger en utländsk stat rätt att pröva allvarliga internationella brott. Här är en bild från domstolen i Koblenz. Arkivbild.Foto: Thomas Frey/AP/TT

Den tidigare underrättelseofficeren "Anwar R" anklagas för att ha övervakat tortyren av över 4 000 motståndare till Assadregimen i Syrien. Han är åtalad för brott mot mänskligheten och rättegången mot honom pågår sedan april i Tyskland.

I ett uttalande som hans advokater läste upp i måndags nekar "Anwar R" till att ha misshandlat eller torterat fångar i fängelset al-Khatib, där han enligt åklagarna också burit ansvar för 58 dödsfall samt våldtäkter och sexuella övergrepp. "Anwar R" hävdar dock att han aldrig "agerat omänskligt" och att han snarare hjälpt till att befria många fångar som gripits i protester mot regimen.

Annons

Det är första gången som han offentligt kommenterar brotten han anklagas för och som ska ha begåtts i fängelset 2011–2012. "Anwar R" lämnade underrättelsetjänsten och flydde från Syrien i slutet av 2012.

Rättegången kan pågå i upp till två år och offren ska börja vittna i juli.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons