Annons

Terrorexperter: Risk för fler terrordåd

Under Abu Bakr al-Baghdadis styre blev IS en av världens mest fruktade terrorkrafter.
Nu bekräftar president Donald Trump att han är död vilket väcker frågor om IS framtid – och om risken för terrordåd ökar.
USA/Syrien • Publicerad 27 oktober 2019
Även om det innebär ett bakslag för IS att Abu Bakr al-Baghdadi dödats är det långt ifrån slutet för terrorrörelsen, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. Arkivbild.
Även om det innebär ett bakslag för IS att Abu Bakr al-Baghdadi dödats är det långt ifrån slutet för terrorrörelsen, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. Arkivbild.Foto: Susanna Persson Öste /TT

Terrororganisationen IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi sprängde sig själv till döds under en USA-ledd militär insats, bekräftade USA:s president Donald Trump på söndagseftermiddagen.

Trots att al-Baghdadi var organisationens högste byråkrat och visionär, vars löfte om ett kalifat har fått tusentals att ansluta sig till rörelsen, innebär detta inte slutet för IS. Tvärtom faller inte terrorrörelsens dragningskraft och grundläggande idéer med dess ledare, påpekar Magnus Ranstorp.

Annons

– al-Baghdadi var viktig i sin roll och en viktig ledare, men man ska veta att det finns andra ledare som är redo att ta över, säger Magnus Ranstorp till TT och understryker:

– Det kommer att komma en ny version av IS.

Terrororganisationen har förberett sig på en kollaps av kalifatet sedan 2015 förklarar Ranstorp. Bland annat genom att flytta anslutna personer till andra områden, samt försöka frita fångar ur fängelse under kampanjen "breaking the walls".

Risk för terrordåd

Terrorforskaren Hans Brun är inne på samma spår och anser att al-Baghdadis död inte innebär så mycket för IS fortsatta fäste.

– Däremot kan det vara intressant att se de här dokumentbeslagen som man antagligen har gjort. Det kan ge ytterligare en inblick i hur IS har organiserat sig, vilka planer man har framöver och vilka resurser man har, säger Hans Brun till TT.

Men ledarens död kan också öppna upp för terrordåd, menar Hans Brun:

– Det kan bli så att IS anstränger sig om möjligt ännu mer för att genomföra någon stor spektakulär attack för att visa att man är med i spelet.

Och Magnus Ranstorp håller med.

– Vi får vara beredda på allt möjligt kan hända, säger han.

Vinst för Trump

Den stora vinnaren, åtminstone kortsiktigt, efter Abu Bakr al-Baghdadis död är Donald Trump – som väntas använda händelsen till sin fördel i det kommande presidentvalet.

Annons

– Trump är under väldigt hård politisk press i USA. Dels för Ukraina-affären men också för hur han har behandlat kurderna, och nu har han fått en spektakulär händelse som han antagligen kommer att prata om ganska mycket framöver. Då är det här viktigt att betona att det här är ett arbete av militärens underrättelsetjänst, inte presidenten, säger Hans Brun.

Vem som kommer att axla rollen som ny ledare för terrororganisationen är oklart i dagsläget förklarar Magnus Ranstorp, då man ännu inte vet exakt vilka som dödats i lördagens militära räd.

Donald Trump passade på att under presskonferensen om dödandet av Abu Bakr al-Baghdadi påpeka att även Hamza bin Laden, son till al-Qaidaledaren Usama bin Laden, dödades i somras.

Enligt Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet och expert på USA:s utrikes-och säkerhetspolitik, försvagar detta de båda organisationerna. Men hur långvariga effekterna blir är oklart, säger han.

– Kampen mot al-Qaida och Isis (IS) kommer ju att fortsätta. Organisationerna finns ju kvar och det är väldigt svårt att bedöma hur stor skada det här har åsamkat dem och vilka som är redo att ta över, säger han till TT.

Julius Bengtsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons