Annons
Nyheter

Tidningar slipper ansvar för returpapper

Som ett slags krisstöd låter regeringen tidningsbranschen slippa ansvaret för pappersåtervinning. Kommunerna får ta över ansvar och kostnader.
Enligt regeringen är det ett sätt att stödja fri journalistik.
Medier • Publicerad 23 april 2020
Kulturminister Amanda Lind (MP) låter tidningsbranschen slippa ansvaret för att återvinna papper. Arkivbild.
Kulturminister Amanda Lind (MP) låter tidningsbranschen slippa ansvaret för att återvinna papper. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Den pressade tidnings- och tidsskriftsbranschen ska slippa ansvaret för att samla in returpapper när regeringen försöker hitta sätt att stödja oberoende journalistik. Arkivbild.
Den pressade tidnings- och tidsskriftsbranschen ska slippa ansvaret för att samla in returpapper när regeringen försöker hitta sätt att stödja oberoende journalistik. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Men Avfall Sverige, kommunernas företrädare i avfallsfrågor, kritiserar beskedet. Organisationen anser att regeringen sviker en grundprincip i miljörätten om att förorenaren ska betala.

"I stället väljer regeringen att lägga kostnaderna på kommunerna och i slutändan på medborgaren" skriver vd:n Tony Black i ett pressmeddelande och efterlyser ett besked om finansiering.

Stärka pressen

Annons

Kulturminister Amanda Lind (MP) och miljöministern och vice statsministern Isabella Lövin säger i ett gemensamt pressmeddelande att regeringen på olika sätt vill stärka den oberoende journalistiken i hela landet.

"Regeringens bedömning är att ett upphävande av producentansvaret är den enda lösningen som inte lägger kostnader på tidningsbranschen" kommenterar Isabella Lövin beskedet om att lyfta ansvaret för insamling och återvinning från branschen.

Både Sveriges Tidskrifter och Tidningsutgivarna hävdar att en övergång till ett nytt system, och att gradvis få hela ansvaret för insamlingen hade tvingat fram stora och kostsamma investeringar som branschen inte anser sig kunna klara. Nu slipper de ansvaret.

– Vi välkomnar verkligen beskedet, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, vars medlemmar till skillnad från dagspressen inte har kunnat gå över till digital publicering i så stor grad.

"Det är ett rakt besked och en tydlig och ansvarsfull signal från politiken om att man inser såväl branschens samhälleliga betydelse, som de ekonomiska svårigheter den befinner sig i just nu" säger Victoria Svanberg, ordförande för TU – Medier i Sverige, i ett pressmeddelande.

Jan Fager, tillförordnad vd för TU-Medier i Sverige, hävdar att det nya systemet, som skulle ha börjat införas den 1 januari 2021, på sikt hade lett till stora underskott som branschen hade fått svårt att klara.

Det hade varit orimligt att lägga de kostnaderna på en pressad bransch, menar Fager och tillägger att coronakrisen har ökat pressen ytterligare. Annonsintäkterna dyker.

Insamlingen var, enligt en ny förordning, tänkt att föras över från insamling vid återvinningsstationer till insamling i separata kärl närmare hushållen, det vill säga i direkt anslutning till lägenheter eller villor och småhus.

Visa siffrorna

I dag driver branschen insamling via bolaget Pressretur men återvinning av tidningar har blivit en allt sämre affär, enligt TU, i takt med att antalet prenumeranter på papperstidningar minskar och pappersmängden därmed går ned.

Avfall Sverige är skeptisk till branschens uppgifter men hävdar att kommunerna redan som det är tar en stor del av kostnaderna för insamlingen. Organisationen kräver siffrorna på bordet från branschen och regeringen i samtalen om vad som nu ska ske efter årsskiftet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons