Annons

Tre steg mot en mer jämlik vård

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Det är med sorgsen blick vi hälso- och sjukvårdspolitiker kan konstatera att vården idag är allt annat än jämlik, konstaterar tre ledande centerkvinnor i regionen
Vården • Publicerad 7 mars 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Cellprovstagning för livmoderhalscancer.
Cellprovstagning för livmoderhalscancer.Foto: isabell Höjman/TT

För att komma tillrätta med en del av orättvisorna, föreslår vi att:

1) Cellprovtagningarna byggs ut och kompletteras med ett frivilligt hälsosamtal hos barnmorskan

Annons

2) Självprovtagning för HPV införs

3) Mödravården förbättras.

Kvinnors hälsa är ett område där jämlikheten på många sätt släpar efter. Kvinnors sjukdomar och besvär som är kopplade till exempelvis mens, förlossning eller klimakteriet blir ofta avfärdade och normaliserade. Det finns också stora kunskapsluckor i vården när det gäller många sjukdomar som bara drabbar kvinnor.

Genom cellprovtagningarna nås nästan alla kvinnor mellan 23 år och 64 år regelbundet av mödravården. Vi föreslår därför att cellprovtagningarna byggs ut och kompletteras med ett frivilligt hälsosamtal hos barnmorskan. Barnmorskorna har kunskaper som inte alltid finns på vårdcentralerna, dit många vänder sig. På detta sätt ges kvinnor en enklare väg in till stöd och hjälp.

Vi vet också att det är vanligare att utrikes födda kvinnor uteblir från hälsokontroller såsom cellprovtagning för livmoderhalscancer och mammografi. Ett sätt att möta detta är att erbjuda självprovtagningar, till exempel för HPV, humant papillomvirus.

Sist – men inte minst – vill vi också lyfta mödravården.

Att kvinnor ges stöd både innan och efter förlossning är viktigt för både mamma och barn. Men trots att det är vanligt med till exempel förlossningsrädsla, bristningar eller amningsproblem, är det många kvinnor som inte får den hjälp de behöver.

Här saknas innehåll

Vi vill därför satsa på mödrahälsovården för att stötta och stärka kvinnan innan förlossning samt öka tillgången till eftervård för nyblivna mammor i öppenvården. Det kan till exempel handla om bättre information, samtal eller kunskap innan förlossning eller att satsa på fler hembesök från en barnmorska för nyblivna mammor. Det kan också handla om att skapa förutsättningar för fler amningsmottagningar i öppenvården.

Att du som kvinna ska känna dig trygg genom hela din graviditet, under din förlossning och genom din post-graviditet är en självklarhet för oss i Centerpartiet.

Annons

Dessa tre förslag är början på att skapa en jämlik och trygg vård. Mer behöver göras, men vi vill ta de första stegen.

Väl värt att tänka på, så här i samband med internationella kvinnodagen. Och alla andra dagar.

Annette Linander (C)

Regionråd och gruppledare

Birte Sandberg (C)

Regionråd och primärvårdsnämndens ordförande

Sofia Nilsson (C)

Riksdagsledamot Skåne; socialutskottet

Annons
Annons
Annons
Annons