Annons

Utredning: Fler kommuner borde gå samman

Små kommuner som frivilligt går samman bör få ekonomiskt stöd, föreslår kommunutredningen. Men Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget.
Ekonomi • Publicerad 18 februari 2020
För att minska utflyttningen från små kommuner behövs en rad åtgärder, enligt kommunutredningen. Arkivbild.
För att minska utflyttningen från små kommuner behövs en rad åtgärder, enligt kommunutredningen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sveriges kommuner skulle behöva mellan 20 000 och 30 000 invånare för att verksamheten ska kunna bedrivas effektivt, enligt utredningen som presenteras på Dagens Nyheters debattsida av dess ordförande Niklas Karlsson (S).

Ett förslag i slutbetänkandet är ökad samverkan mellan små kommuner och ekonomisk stimulans för frivilliga kommunsammanslagningar.

Annons

Staten behöver också förbättra sin styrning av kommunerna och se över det kommunala utjämningssystemet för att säkerställa likvärdiga ekonomiska förutsättningar, skriver Niklas Karlsson. Vidare behöver kompetensförsörjningen i kommunerna underlättas, bland annat genom att utreda om det går att minska studieskulderna för personer bosatta och yrkesverksamma i särskilt utsatta kommuner.

Sverigedemokraterna anser att det är fel att öka incitamenten för kommunsammanslagningar, till exempel genom att staten tar över kommunernas skulder. I stället behövs prioriterade satsningar riktade mot landsbygden och kommunerna, som höjda reseavdrag och sänkt skatt på drivmedel, skriver partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt och riksdagsledamoten Mikael Eskilandersson i en debattartikel i Svenska Dagblade t.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons