Annons

Auktoritärt styre vinnare i azeriskt val

Det styrande partiet i Azerbajdzjan är segrare i det nyval som förutspåtts stärka president Ilham Aliyevs auktoritära styre.
Aliyevs stödparti YAP får majoritet i parlamentet med 69 av 125 platser, enligt vallokalundersökningar.
Oppositionen dömer ut valet.
Azerbajdzjan • Publicerad 9 februari 2020
Ilham Aliyev, president i Azerbajdzjan, kritiseras regelbundet för förföljelse av oliktänkande. Arkivbild.
Ilham Aliyev, president i Azerbajdzjan, kritiseras regelbundet för förföljelse av oliktänkande. Arkivbild.Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT

– Valet var fullständigt förfalskat, säger Arif Gadjily, ledare för turknationalistiska och islamistiska oppositionella partiet Müsavat.

President Aliyev upplöste parlamentet, som domineras av Nya Azerbajdzjan (YAP), i december. Då byttes också premiärministern samt en rad mångåriga politiker ut inom regeringen.

Annons

Enligt oppositionen genomfördes ommöbleringen endast för att blidka allmänhetens missnöje. Ekonomin har saktat in sedan 2015 och landet har devalverat sin valuta.

Flera oppositionspartier bojkottade nyvalet eftersom de anser att regeringen hindrat deras möjligheter att bedriva valrörelse.

Ali Karimli, ledare för reformistiska Folkfronten (AXCP), var en av dem som valde att inte ställa upp.

– Det finns inte ens minimala förutsättningar för att hålla demokratiska val, säger Karimili.

I landet med nio miljoner invånare har missnöjet börjat växa, analytikern Anar Mammadli säger att valet hölls åtta månader tidigare än planerat eftersom regeringen oroas för protester.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons