Annons
Nyheter

Valborgsfesten i Uppsala är inställd

Det blir inget traditionellt valborgsfirande i Uppsala i år.
Coronaviruset • Publicerad 27 april 2020
Studenternas mösspåtagning på Carolina Rediviva under valborgsfirandet i Uppsala är inställd i år. Arkivbild.
Studenternas mösspåtagning på Carolina Rediviva under valborgsfirandet i Uppsala är inställd i år. Arkivbild.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

I Uppsala vill man vara säker på att alla förstår att det inte blir något firande av valborg i år på grund av coronapandemin. Vid en presskonferens, som inleddes av landshövding Göran Enander, upprepades gång efter gång budskapet: Festen är inställd.

Valborgsfirandet är traditionellt Uppsalas stora högtidsdag och omkring 150 000 personer brukar fira den sista april i staden i vanliga fall. Göran Enander vände sig både till boende i Uppsala men även till de många som brukar resa till staden för att fira.

Annons

– Vi rekommenderar inte ett besök i Uppsala det här valborgsfirandet, sade han men välkomnade alla att i stället komma nästa år.

Rekommenderar naturen

Göran Enander gav också tips på vad man kan göra om man inte kan fira valborg med andra människor.

– Min rekommendation är att utnyttja några av våra hundratals narturreservat och ta chansen att komma ut, sade han.

Eva Åkesson, rektor för Uppsala universitet, upprepade landshövdingens budskap om att festen är inställd.

– Det blir ingen forsränning , det blir ingen champagnegalopp och jag kommer inte att stå på balkongen och sätta på mig studentmössa, som varit en tradition sedan 1955 här i Uppsala. Vi ska i stället var och en för sig välkomna våren.

Mycket poliser

Även Lantbruksuniversitetets prorektor Karin Holmgren hjälpte till att hamra in budskapet om det inställda valborgsfirandet.

– Jag vädjar till er, fira inte valborg i stora grupper.

På presskonferensen deltog även Carin Götblad, regionpolischef för polisregion Mitt.

– Vi kommer under valborg att ha extra mycket poliser ute som minglar och pratar med människor och vi kommer att ha fokus på alkohollagen, sade Carin Götblad.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons