Annons
Nyheter

Varning för ännu en stormig dag

SMHI har utfärdat både vind- och översvämningsvarningar inför vad som befaras bli ännu en stormig dag i sydvästra Sverige.
Publicerad 17 februari 2020
Högt vattenstånd i Partille där Säveån rinner, efter stora regnmängder då stormen Dennis drog in över Sverige.
Högt vattenstånd i Partille där Säveån rinner, efter stora regnmängder då stormen Dennis drog in över Sverige.Foto: ADAM IHSE / TT

Väder

I Halland och delar av Västra Götalands län lyser SMHI:s varningskarta orange, färgen som betecknar klass 2-varningar för mycket höga vattenflöden.

Annons

Och i de områdena, såväl som i de flesta andra delar av södra Sverige och på västkusten, varnar meteorologerna för mycket hårda vindbyar.

– Det är en liknande situation som vi hade i går (söndag) egentligen med vindarna. Det är sydvästlig vind som väntas, och vindstyrkor på dryga 21 meter per sekund, säger Jon Jörpeland, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Temperaturerna i området väntas ligga runt fem grader. Resten av Sveriges södra halva kan också förvänta sig en blåsig dag, med vindbyar på 15 till 20 meter per sekund.

Under söndagen var det stormen Dennis som ställde till med oreda i norra Europa – bland annat i Danmark, där en fyraårig flicka skadades av ett nerblåst träd.

Måndagens vindar orsakas av ett nytt lågtryck och räknas inte som samma oväder.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons