Skellefteå: "Allt i egna händer"

Efter sju raka segrar i hemmaborgen tog det stopp för Skellefteå. Växjö bröt sviten och vann med 3–2 efter straffar.
Det innebär att fyra lag har chansen att ta andraplatsen i SHL bakom Luleå när bara en omgång återstår.
Ishockey • Publicerad 10 mars 2020
Växjös Casey Bailey (till vänster) i kamp om pucken med Skellefteås Filip Berglund.Foto: Erland Segerstedt/TT

Skellefteåtränaren Tommy Samuelsson var inne på samma linje.

– Det är bara att gå vidare. En omgång kvar, hoppas vi kan handskas med det i sista matchen.

Med tiondeplatsen i Sveriges högsta ishockeyserie redan cementerad hade Växjö ingenting att spela för. Men bortalaget började ändå bäst och tog också ledningen efter en bjudning från hemmabacken Philip Broberg.

I läge tre mot en kunde Växjös Pontus Holmberg göra matchens första mål, hans sjunde fullträff för säsongen.

"Speciellt"

– Det är alltid lite speciellt så här i slutet av säsongen. Vi spelar för att ha en så bra känsla som möjligt med oss. Vi ville göra en riktigt bra prestation och inte spara eller bromsa oss in i play-in. Jag tycker också att vi gör en riktigt bra arbetsinsats, säger Växjötränaren Sam Hallam.

Efter sin mäktiga segersvit i februari har Skellefteå de senaste matcherna varit betydligt lättare att tas med för motståndarna. Utan sin avstängda stjärna Joakim Lindström har västerbottningarna börjat matcherna trögt för att sedan successivt växla upp. Så blev det nu också.

Slutdelen av den första perioden gick klart till hemmalaget som också kunde kvittera till 1–1. Det var Andreas Wingerli som efter 15.54 rakade in en målvaktsretur efter ett skott från backen Jonathan Pudas.

Växjö hade inte mycket puck i den andra perioden, men däremot ett mål. Det var Jacob Micflikier som i ett av få bortaanfall fick pucken i fart i mittzon och kunde åka igenom ett tveksamt hemmaförsvar. Och så ledde Växjö igen.

Tidig kvittering

Bara 46 sekunder hade gått av den tredje perioden när Skellefteå kvitterade på nytt. Det var finländaren Toni Kallela som gjorde sitt första mål i den svartgula tröjan när han gick runt Växjökassen och med en backhand lyckades lirka in pucken bakom Viktor Andrén.

Efter en trög inledning av matchen blev avslutningen full av nerv och kamp. Skellefteå skapade en rad förstklassiga lägen för att avgöra men det hela gick ändå till förlängning och straffar.

Efter den första Växjöstraffen klev hemmamålvakten Gustaf Lindvall plötsligt av isen och med Mantas Armalis som ersättare kunde Smålandslaget med två tämligen enkla mål avgöra tillställningen.

Tommys Samuelsson tycker inte att det skulle ha behövt gå till straffar.

– Vi spelade till oss många kvalificerade chanser. Men andrapuckarna var inte lätta att komma åt – det får man credda Växjö för, säger Skellefteåtränaren.