Annons

Virushot får talibaner att tänka om

I skuggan av coronaviruspandemin lovar Afghanistans ärkekonservativa talibanrörelse att samarbeta med internationella hälsoarbetare – en grupp som tidigare varit utsatt i landet.
Afghanistan • Publicerad 18 mars 2020
Aktivister delar ut informationsblad om coronaviruset till människor i Afghanistans huvudstad Kabul.
Aktivister delar ut informationsblad om coronaviruset till människor i Afghanistans huvudstad Kabul.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

"Islamiska emiratet (talibanernas eget namn på sin rörelse) försäkrar via sin hälsokommission alla internationella hälsoorganisationer och WHO att man står redo att samarbeta och samordna insatser med dem i kampben mot coronaviruset", twittrar talibanernas talesman Suhail Shaheen,

Under delar av fjolåret förbjöd talibanerna WHO och Röda Korset att verka i de delar av Afghanistan som rörelsen kontrollerar, främst på grund av misstankar mot poliovaccinationskampanjer. Det var med en vaccinationskampanj som täckmantel som USA 2011 lyckades ta reda var i grannlandet Pakistan som terrorledaren Usama bin Ladin gömde sig och döda honom.

Annons

I en rapport i december noterade WHO att 51 hälsoarbetare, patienter och annan personal dödats och 142 skadats i regionen. Centralregeringen i Kabul skyller attackerna på talibanerna, men rörelsen har inte tagit på sig ansvaret.

I nuläget har 22 fall av coronavirus konstaterats i det krigshärjade och fattiga Afghanistan. Myndigheterna fruktar att antalet kommer att öka snabbt, i synnerhet i de delar av landet som gränsar till det hårt virusdrabbade Iran.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons