Annons

Virusoro sänker börsen

Stockholmsbörsen avslutar börsveckan nedåt, i linje med ledande Europabörser.
En ny orosvåg för konsekvenserna av det nya coronaviruset ligger bakom nedgången.
Börs • Publicerad 21 februari 2020
Nedåt på bred front på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Nedåt på bred front på Stockholmsbörsen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsens OMXS-index har i eftermiddagshandeln backat 0,4 procent. Därmed reduceras veckans uppgång till 0,6 procent.

Marknadsräntorna följer med nedåt. Räntan på en tioårig svensk statsobligation faller till minus 0,11 procent, den lägsta nivån sedan oktober i fjol.

Annons

Fortsatt spridning av det nya coronaviruset sätter sin prägel på börsen, med fortsatt spridning i Fastlandskina, 50 nya fall i Sydkorea och ett G20-möte i helgen där riskerna för ekonomiska bakslag kommer att vara i fokus.

Ett oväntat svagt inköpschefsindex från Japan bidrar till den dystra stämningen.

Verkstadssektorn tynger med kursfall för aktierna i Atlas Copco och Sandvik på 1,8 respektive 1,6 procent.

Även bankerna tynger. Storbanken Nordeas aktie sjunker 0,8 procent, medan SEB:s och Handelsbankens aktier backar med 1 procent.

Trenden nedåt speglar en negativ börsutveckling på ledande Asienbörser under natten och på Wall Street i torsdags kväll.

Klädtillverkaren Björn Borgs aktie rasar med drygt 9 procent efter ett bokslut som visar på ett vinstras till 1,4 miljoner kronor i fjärde kvartalet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons