Nya coronaåtgärder om två veckor

Vi ska göra allt som krävs, lovar EU-ländernas ledare mitt under brinnande coronakris.
Eurogruppen får två veckor på sig att plocka fram förslag på nya ekonomiska hjälpåtgärder.
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel håller presskonferens efter ännu ett videotoppmöte.
Foto: Francois Walschaerts/AP/TT

För tredje gången på tre veckor har de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer samlats framför sina datorer för att hålla toppmöte om coronaviruset och dess härjningar.

Och det blev en rejäl holmgång i över sex timmar.

– Inget land kan vinna det här slaget ensamt. Vi måste arbeta tillsammans, konstaterar permanente rådsordföranden Charles Michel på presskonferensen efteråt.

"Det är avgörande för Europas framtid att vi kan hantera den akuta hälsosituationen samtidigt som vi på sikt kan få igång ekonomin", säger i sin tur statsminister Stefan Löfven (S) i ett skriftligt uttalande.

Tar fram förslag

Mycket av mötet kom att handla om de ekonomiska konsekvenserna av coronaspridningen.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte satte snabbt ned foten och lät meddela att han inte tänkte nöja sig med det gemensamma uttalande som förberetts på förhand.

"För försiktigt. Vi måste reagera med nyskapande finansiella instrument", hette det från Conte enligt ett uttalande från det italienska regeringskansliet, som lämnades mitt under pågående möte.

Resultatet blev en rejäl omformulering med ett tydligt uppdrag till euroländernas finansministrar att inom två veckor komma med nya förslag.

"De här förslagen bör ta hänsyn till den tidigare aldrig skådade chock som covid-19 medfört för alla våra länder", heter det i uttalandet.

– Den här krisen är exceptionell och unik och kräver ett väldigt starkt svar, säger Charles Michel.

Syd mot nord

Att hitta rätt medicin lär dock inte bli enkelt – åtminstone inte att enas om den.

Italien, Spanien, Frankrike och sex andra euroländer i framför allt södra Europa vill ha en sorts euroobligationer. Men det gillas inte alls av främst Tyskland och Nederländerna.

– Vad vi fortsatt tydligt avvisar är att skapa gemensamma skulder, genom coronaobligationer, säger även Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz efter mötet, enligt nyhetsbyrån APA.

Utöver uppdraget till eurogruppen vill stats- och regeringscheferna också att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, tillsammans med Charles Michel "och andra institutioner", tar fram en handlingsplan för hur samhället ska kunna återgå till det normala igen.

E-poströstning

Parallellt med toppmötet höll även EU-parlamentet en högst annorlunda samling. Merparten av de 705 ledamöterna satt uppkopplade i sina hemländer för att kunna rösta igenom ett antal viktiga coronabeslut på distans.

Allt togs med närmast enhällig majoritet och innebär att åtgärderna kan drivas igenom på rekordfart.

Flera svenska ledamöter ger tummen upp.

"Detta visar att EU kan agera snabbt när den politiska viljan finns. Det är särskilt viktigt i kristider", skriver Jakop Dalunde (MP).

"Medlemsländerna och EU behöver slå tillbaka mot viruset och i Europaparlamentet gör vi vår första del idag", säger Fredrick Federley (C).

"Kommissionen kommer att betala ut cirka 540 miljoner kronor till Sverige i mars och april, samtidigt som Sverige får behålla ca 290 miljoner kronor i oanvända medel från EU:s struktur- och investeringsfonder", konstaterar Erik Bergkvist (S).

Läs mer

Sport

Bromölla på god väg: ”Alla har tagit stora kliv”

Ifö Bromölla IF är på god väg med sitt nya lagbygge inför den stundande division 1–säsongen.

Live

Mjällby besegrade Djurgården – klart för kvartsfinal i Svenska Cupen

Mjällby AIF vann gruppfinalen mot Djurgårdens IF med 2–1 och är klart för kvartsfinal i Svenska Cupen.

Sport

Åhus tog efterlängtad seger – klättrade över strecket

Åhus Handboll tog en efterlängtad seger och skaffade sig nytt liv i jakten på nytt kontrakt i handbollstvåan.

Sport

Utsågs till årets spelare – klar för division 1-satsning

Målvakten och Kristianstadsbon Adam Larsson, med förflutet i Mjällby, Bromölla, IFK Hässleholm och senast Hässleholms IF, är klar för en division 1-satsning med Helsingborgsklubben Eskilsminne IF.

Sport

Klartecken från skyttedrottningen – följer med upp i ettan

Slog till med nytt personligt målrekord under 2019.

Sport

Norge-aktuell och på titeljakt: ”Vi borde vara favoriter”

Kryddat KFC utmanar om guldet