Byggbeslut om fiber till landsbygden

IP-Only har nu fattat byggbeslut och planerar att bygga fibernät för större delen av landsbygden i norra delen av Östra Göinge kommun, det rapporterar Östra Göinge kommun.
Niclas Karnhill, IP-Only.
Foto: IP-Only

IP-Only höll informationsmöten i augusti när det gäller Boalt, Högsma och Östanå. Nu har en bekräftelse gått ut från IP-Only till berörda fastighetsägare per e-post den 2 januari 2018 om just byggbeslut.

Ett motsvarande byggbeslut fattades i augusti 2017 av IP-Only för den södra delen av kommunen. Utbyggnad har dock ännu ej påbörjats i detta område.

Inledningsvis sker projektering och planering. Utbyggnad förväntas genomföras inom 24 månader från det att avtal slutits mellan fastighetsägare och IP-Only.

– Men vår ambition är förstås att det ska vara klart långt tidigare än så. Det är ju en ganska komplex situation, där det gäller att få kontrakt med underentreprenörer. Har inget hänt inom 24 månader kan man utan kostnad annulera kontraktet med oss. Man kan även annullera detta tidigare, men då få betala en slant. Självklart går det också att anmäla sitt intresse för fiber i efterhand, men även då kan det tillkomma en extra kostnad, säger IP-Onlys presskontakt Niclas Karnhill till Kristianstadsbladet.

Telia/Svenska Stadsnät har tidigare fattat beslut om att bygga fibernät i Hjärsås med omkringliggande landsbygd. Projektering är klar i detta område och utbyggnad påbörjades i slutet av december 2017. Utbyggnad i tätorter pågår fortlöpande av Svenska Stadsnät, rapporterar kommunen.

Den 1 juli 2017 var 53 procent av alla hushåll i kommunen anslutna till fiber, vilket motsvarar 3 500 hushåll.

Tidningen har tidigare berättat om kommunstyrelsens fastslagna mål som säger att 95 procent av kommunens hushåll och företag ska ha tillgång till bredband på minst 100 Mbit per sekund år 2020.

– Det är en extrem efterfrågan på fiber runt om i landet just nu. Vi brukar ha ett krav på att 55-60 procent av hushållen ska vara intresserade av fiber inom ett område innan vi går vidare till nästa fas, en siffra man förstås inte når direkt. Framför allt är det barnfamiljer som exempelvis kollar mycket på Netflix som gärna vill ha fiber, eller om man vill kunna jobba hemifrån. Vad många glömmer som inledningsvis inte tackar ja till erbjudandet är att fastighetens värde höjs när man har fiber, säger Niclas Karnhill.

Fotnot: HÄR hittar ni Östra Göinge kommuns samlingssajt om fiberutbyggnaden i kommunen.

Läs mer

Nyheter

Sexuell hälsa: 70 procent av svenska män porrsurfar

Svenska män konsumerar porr i mycket högre grad än kvinnor. De som porrsurfar flera gånger i veckan är också mer missnöjda med sitt sexliv, visar en ny rapport om svenskars sexuella hälsa.

Nyheter

Vedspisar skulle förbjudas – nu backar Boverket

Vedspisupprorets medlemmar skickade vedträn med protester till Boverket och regeringskansliet och även hela järnspisar.

Nyheter

"Det andas Greta-effekt"

De grönas framgångar i EU-valet beror dels på att klimatfrågor står högt på agendan, dels på att partierna profilerat sig som motståndare till högerpopulismen.

Nyheter

EU-valet: Succé för gröna i Tyskland – fiasko för SPD

Tysklands miljöparti De gröna går starkt framåt i EU-valet, att döma av tidiga prognoser. Störst blir som väntat kristdemokratiska CDU/CSU, medan socialdemokratiska SPD gör ett historiskt dåligt val.

Nyheter

Transport: Kina visar upp supersnabbt tåg

Statliga kinesiska rälsfordonstillverkaren CRRC har visat upp sitt senaste höghastighetståg.

Nyheter

Skåne: Malmö inför allmänna rökrutor

Malmö stad blir först i landet med att inrätta allmänna rökrutor. Möllevångstorget, Södertull och Lilla torg ska inom kort utrustas med möblerade rökrutor till en kostnad av 200 000 kronor, skriver