1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Byggbeslut om fiber till landsbygden

IP-Only har nu fattat byggbeslut och planerar att bygga fibernät för större delen av landsbygden i norra delen av Östra Göinge kommun, det rapporterar Östra Göinge kommun.
Niclas Karnhill, IP-Only.
Foto: IP-Only

IP-Only höll informationsmöten i augusti när det gäller Boalt, Högsma och Östanå. Nu har en bekräftelse gått ut från IP-Only till berörda fastighetsägare per e-post den 2 januari 2018 om just byggbeslut.

Ett motsvarande byggbeslut fattades i augusti 2017 av IP-Only för den södra delen av kommunen. Utbyggnad har dock ännu ej påbörjats i detta område.

Inledningsvis sker projektering och planering. Utbyggnad förväntas genomföras inom 24 månader från det att avtal slutits mellan fastighetsägare och IP-Only.

– Men vår ambition är förstås att det ska vara klart långt tidigare än så. Det är ju en ganska komplex situation, där det gäller att få kontrakt med underentreprenörer. Har inget hänt inom 24 månader kan man utan kostnad annulera kontraktet med oss. Man kan även annullera detta tidigare, men då få betala en slant. Självklart går det också att anmäla sitt intresse för fiber i efterhand, men även då kan det tillkomma en extra kostnad, säger IP-Onlys presskontakt Niclas Karnhill till Kristianstadsbladet.

Telia/Svenska Stadsnät har tidigare fattat beslut om att bygga fibernät i Hjärsås med omkringliggande landsbygd. Projektering är klar i detta område och utbyggnad påbörjades i slutet av december 2017. Utbyggnad i tätorter pågår fortlöpande av Svenska Stadsnät, rapporterar kommunen.

Den 1 juli 2017 var 53 procent av alla hushåll i kommunen anslutna till fiber, vilket motsvarar 3 500 hushåll.

Tidningen har tidigare berättat om kommunstyrelsens fastslagna mål som säger att 95 procent av kommunens hushåll och företag ska ha tillgång till bredband på minst 100 Mbit per sekund år 2020.

– Det är en extrem efterfrågan på fiber runt om i landet just nu. Vi brukar ha ett krav på att 55-60 procent av hushållen ska vara intresserade av fiber inom ett område innan vi går vidare till nästa fas, en siffra man förstås inte når direkt. Framför allt är det barnfamiljer som exempelvis kollar mycket på Netflix som gärna vill ha fiber, eller om man vill kunna jobba hemifrån. Vad många glömmer som inledningsvis inte tackar ja till erbjudandet är att fastighetens värde höjs när man har fiber, säger Niclas Karnhill.

Fotnot: HÄR hittar ni Östra Göinge kommuns samlingssajt om fiberutbyggnaden i kommunen.