En chans att bli entreprenör under sommaren: 20 platser finns att söka

I sommar kan ungdomar i Östra Göinge- och Hässleholms kommun bli Sommarlovsentreprenörer och prova på att driva eget företag.
Ida Holmer och Joel Käll-Karlsson håller i Östra Göinges del av projektet.
Foto: Peter Maunula

Projketet riktar sig till ungdomar i åldern 15-20 år, där sista ansökningsdag är den 15 april. De som kommer med får en sex dagar lång utbildning vecka 25-26 och ett startkapital på 2 000 kronor för att kunna driva sitt företag under minst tre veckor.

Det handlar om ett samarbete mellan Östra Göinge kommun och Hässleholms kommun, där man under utbildningen kommer man att vara på Young Innovation Hub i Broby och Hässleholm.

– Att vara Sommarlovsentreprenör är ett roligt sätt för unga att testa en idé och tjäna egna pengar. Under utbildningen får man hjälp att utveckla en affärsidé och lär sig grunderna i företagande. Vi kommer att leda vissa delar men vill även ha med lokala företagare som kan dela med sig av sina erfarenheter, säger Joel Käll-Karlsson i ett pressmeddelande.

Han ska tillsammans med Ida Holmer ansvara för genomförandet i Östra Göinge.

Arbetet med att locka företagare att inspirera ungdomar är något som får närmare fokus nästa vecka.

– De kan komma och berätta om sin egen resa, sina med- och motgångar, kunskap, säljteknik och marknadsföring exempelvis. Vi kommer att höra av oss till några, men företag får gärna själva också höra av sig till oss, säger Käll-Karlsson till Kristianstadsbladet.

Sommarlovsentreprenör beskrivs som ett beprövat koncept och finns i flera av landets kommuner, där exempelvis Hässleholms kommun har använt det sedan 2016. Förra året tog man även emot tre ungdomar från Östra Göinge, men det är alltså först i år som Östra Göinge ”på riktigt” är med i projektet.

I år finns det totalt 20 platser att ansöka om i de två kommunerna. Man utgår från tio platser per kommun, men kommer att ha en dialog om detta efter att ansökningarna har kommit in.

– Engagemanget har varit stort och idéerna många bland tidigare års Sommarlovsentreprenörer. Tillsammans med Östra Göinge ska vi bli ännu bättre och genom samarbetet kommer unga och vuxna att mötas över kommungränsen, säger Andreas Roxhag, som är ansvarig i Hässleholm tillsammans med Noah Månsson.

Käll-Karlsson håller med:

– Ja, jag tror att samarbetet mellan de båda kommunerna kommer att göra oss starkare, säger han.

Men 2 000 kronor kommer man kanske inte särskilt långt med?

– Nej, det bygger på att man själv är väldigt intresserad och vill utmana sig själv. Det här är inte ett klassiskt sommarjobb i sådan mening, det är utmanande men samtidigt en chans att få prova på entreprenörslivet, säger Joel Käll-Karlsson.

Fotnot: Som Kristianstadsbladet tidigare skrivit erbjuder Östra Göinge kommun feriearbete (sommarjobb) för ungdomar födda 2000-2002. Tre veckors arbete gäller då (totalt 90 timmar), med en timlön på 60 kronor. Sista ansökningsdag för det är den 31 mars.

Läs mer

Kristianstad

Karl XII styrde sitt rike från Lilla Torg

Under ett par veckors tid hösten 1700 kom landet att regeras från Kristianstad.

Sport

KDFF får ny cupmotståndare – igen

Först tvingades Kungsbacka DFF dra sig ur Svenska Cupen.

Sport

KFC testar spelare – MFF-produkt nära att skriva på

Nya ansikten visade upp sig i helgen.

Sport

Fotboll: Seger för KDFF i VAR–matchen

Efter att ha kryssat mot Bröndby slog Kristianstads DFF till med en vinst när man tog sig an nästa danska motstånd.

Sport

Bladetsporten minns det lokala Idrottsåret 2019

Kommer du ihåg Årets...?

Sport

Dubbla julklappar till IFK efter derbyklassikern

IFK Kristianstad bjöd sig själva på en tidig julklapp och vann Skånederbyt mot Ystads IF med 27–25. Klapputdelningen blev inte mindre av att Varberg skrällvann mot IFK:s toppkonkurrent Alingsås.