Annons

Fler kommuner slutar klippa gräsmattor

Att Östra Göinge kommun vill sluta klippa en del gräsmattor har fått både ros och inte minst en hel del ris. Men kommunen är långtifrån ensam om detta i Sverige.
Östra Göinge • Publicerad 2 juni 2020
Ängmark i stället för gräsmatta? Vad väljer du?
Ängmark i stället för gräsmatta? Vad väljer du?Foto: Anne Engström

Kommunchefen Jonas Rydberg har för ledamöterna i kommunstyrelsen förklarat att det rör sig om ett besparingsbeslut, medan det på kommunens webbsajt gick att läsa att det rörde sig om en insats för den biologiska mångfalden.

Oavsett vilket – Östra Göinge är inte den enda kommunen som gör så här.

Annons

Mer än 60 procent av kommunerna har börjat ställa om gräsmattor till ängsmark, visar Naturskyddsföreningens enkät som 212 av landets 290 kommuner svarat på.

I Sverige finns ungefär 270 vilda biarter och en tredjedel av dem är på väg att försvinna, enligt Naturskyddsföreningen.

Det finns även en direkt koppling till hur vi människor avvecklat det småskaliga jordbruket. Jämfört med för 100 år sedan finns bara knappt en procent av ängsmarken kvar – just den typ av mark som erbjuder ett smörgåsbord av nektar- och pollenrika växter för vildbin och andra pollinatörer.

Fakta

Vildbin

I Sverige finns ungefär 270 vildbiarter. Av dem bedöms 97 vara hotade eller nära hotade.

En orsak är att landskapet förändrats. Av den ängsmark som fanns i Sverige för 100 år sedan finns knappt en procent kvar och därmed har det blivit svårare för vildbin att finna föda.

Andra orsaker är kemiska bekämpningsmedel inom jordbruket och klimatförändringar.

Vilda bin är samtidigt viktiga för ekosystemen, eftersom de när de letar mat bidrar till att växter pollineras.

Ungefär en tredjedel av maten vi äter är pollinerad av vilda bin och andra insekter.

Källa: Naturskyddsföreningen.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons