Klart: Mer pengar till kommunerna när oppositionen kör över styret

Under torsdagen blev det klart att kommunerna kommer att få ta del av ytterligare 2,5 miljarder utöver de fem som regeringen tagit beslut om. Det innebär några miljoner extra till Östra Göinge, men vad pengarna ska användas vill kommunalrådet avvakta med att berätta.
Patric Åberg (M).
Foto: Precious People

Efter regeringens beslut att betala ut fem miljarder till kommunerna har Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänstern och Sverigedemokraterna gemensamt bestämt att det ska tillskjutas ytterligare 2,5 miljarder kronor till landets kommuner.

Under torsdagen röstades förslaget igenom i finansutskottet och i nästa vecka ska ärendet avgöras i riksdagen. Enligt uppgift kommer regeringen, Centern och Liberalerna att lägga ner sin röster.

Av de första fem miljarderna kommer Östra Göinge att få en extra slant på 5,4 miljoner kronor. Hur mycket den extra potten kommer att innebära är ännu inte klart, men det handlar om några miljoner ytterligare.

I Östra Göinge är det dock ingen större glädje över extratillskotten, i alla fall inte ännu.

– Vi räknar aldrig med något förrän vi har pengarna i vår hand, säger kommunalrådet Patric Åberg (M).

Det innebär att inget av de båda tillskotten lagts in i någon budget.

– Vi måste vara återhållsamma och vi vet ju inte om de här satsningarna är långsiktiga och kommer att vara återkommande i samband med kostnadsutjämningen eller om det är ett engångsbelopp.

– Vi har sagt att vi ska ta ställning i mars om de första extramiljonerna och kommer det mer får vi ta ställning till det i samband med mål- och resultatplanen i juni.

Läs mer

Ledare

Ledare: Allians för Skåne – håll ut mot SD och S

Köerna till Bup är långa. Men S, SD, MP och V gick ihop för att stoppa en vårdvalsreform som skulle kunna bidra till att korta dem.

Jourhavande reporter

Irene: ”Allt som inte går SD:s väg är väl partiskt?”

Ibland är det många som vill komma till tals, ibland är det nästan tyst i luren och mejlen gapar tom. Därför vill jag påminna om att det ibland kan bli fördröjning innan inläggen kommer med, men de är inte bortglömda för det.

Kristianstad

Karl XII styrde sitt rike från Lilla Torg

Under ett par veckors tid hösten 1700 kom landet att regeras från Kristianstad.

Hässleholm

Unikt ungdomshem invigdes –Fångarna på Hall gav inflyttningspresent

Avdelningarna har fått lokala namn som Hovdala och Laxbro.

Sport

Nyårsklassikern: Här är årets ”Lika som bär”

Mr Bean, ”Pennywise” och Boris Johnson – några av årets lokala sportprofiler.

Lista

Här är decenniets mest minnesvärda sporthändelser – plats 50–41

Folkfest, läktarbråk och straffdramatik.