Kommunen går in och stöttar företagarna

– Östra Göinge kommer att underlätta så mycket vi kan för företagarna.
Det meddelade kommunledningen under torsdagseftermiddagen. Bland annat erbjuds betalningsanstånd på fakturor till kommunen och tidigarelagd betalning från kommunen.
Patric Åberg (M) och Östra Göinges näringslivschef Fredrik Persson.
Foto: Marie-Louise Lindell

– I ett läge som är väldigt ansträngt vill vi hjälpa och stötta våra företagare så bra vi kan, säger kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge, Patric Åberg (M).

Redan för någon dag sedan berättade han om sin oro för effekterna av coronaviruset då det gäller näringslivet och ekonomi.

– Spridningen av viruset kommer att upphöra, det är bara frågan om när. Men när det gäller näringsliv och ekonomi kommer det att ta mycket lång tid att återhämta sig, säger Åberg.

Det kommunen nu erbjuder företagen i Östra Göinge är anstånd och förlängd betalningstid på fakturor. Det handlar om avgifter till både kommunen och de kommunala bolagen, till exempel VA-fakturor, sophantering, fjärrvärme och avgifter för olika tillstånd och tillsyn.

Hur det ser ut för företagarna i Östra Göinge i nuläget är branschrelaterat.

– Det finns också möjlighet för de som behöver att begära anstånd och få förlängd betalningstid för hyror när det gäller lokaler hos det kommunala bostadsbolaget.

– Om företagen begär det så kan kommunen tidigarelägga betalning för levererade varor eller tjänster för att kunna stärka företagets likviditet, säger Patric Åberg.

Även kommunens näringslivschef Fredrik Persson jobbar nu intensivt med att hålla kontakt med företagen i Östra Göinge för att se om det finns mer som kommunen kan göra.

– Vi följer hela tiden upp utvecklingen, säger Patric Åberg.

Näringslivschefen står till förfogande för företagarna. De kan höra av sig till honom med frågor kring den hjälp som kan erbjudas. Han får också ett utökat uppdrag att stötta företagen kring de förslag som regeringen annonserat om för att stärka företagen.

Fredrik Persson jobbar också nu tillsammans med arbetsmarknadsenheten och förbereder på att möta de varsel som kommer att komma i coronavirusets spår.

– Vi vill underlätta så långt vi kan och kommer det nya verktyg att använda så kommer vi att ta till oss och använda dessa.

Läs mer

Coronavirus

Mjällbys cupmatch ställs in: ”Vi är i en extrem situation”

Turerna har varit många – men nu kom det slutgiltiga beskedet.

Sport

Andra raka segern för IFK i bottenstriden

Efter första vinsten på sju matcher senast verkar det ha lossnat för IFK Kristianstad i division 1.

Sport

Setkovs ersättare klar – poängstark back klar för KIK

Kristianstads IK har jagat en ersättare till Malte Setkov.

Sport

Utsågs till årets spelare – klar för division 1-satsning

Målvakten och Kristianstadsbon Adam Larsson, med förflutet i Mjällby, Bromölla, IFK Hässleholm och senast Hässleholms IF, är klar för en division 1-satsning med Helsingborgsklubben Eskilsminne IF.

Sport

Domarna i skottgluggen när KIK föll mot Timrå

Kristianstads IK förlorade med 1–2 borta mot topplaget Timrå IK.

Sport

Riley Bourbonnais – där har ni KIK:s frälsare

Precis före nedsläpp mot Södertälje SK släppte Kristianstads IK namnet på sin nyårsbomb.