Kommunen går in och stöttar företagarna

– Östra Göinge kommer att underlätta så mycket vi kan för företagarna.
Det meddelade kommunledningen under torsdagseftermiddagen. Bland annat erbjuds betalningsanstånd på fakturor till kommunen och tidigarelagd betalning från kommunen.
Patric Åberg (M) och Östra Göinges näringslivschef Fredrik Persson.
Foto: Marie-Louise Lindell

– I ett läge som är väldigt ansträngt vill vi hjälpa och stötta våra företagare så bra vi kan, säger kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge, Patric Åberg (M).

Redan för någon dag sedan berättade han om sin oro för effekterna av coronaviruset då det gäller näringslivet och ekonomi.

– Spridningen av viruset kommer att upphöra, det är bara frågan om när. Men när det gäller näringsliv och ekonomi kommer det att ta mycket lång tid att återhämta sig, säger Åberg.

Det kommunen nu erbjuder företagen i Östra Göinge är anstånd och förlängd betalningstid på fakturor. Det handlar om avgifter till både kommunen och de kommunala bolagen, till exempel VA-fakturor, sophantering, fjärrvärme och avgifter för olika tillstånd och tillsyn.

Hur det ser ut för företagarna i Östra Göinge i nuläget är branschrelaterat.

– Det finns också möjlighet för de som behöver att begära anstånd och få förlängd betalningstid för hyror när det gäller lokaler hos det kommunala bostadsbolaget.

– Om företagen begär det så kan kommunen tidigarelägga betalning för levererade varor eller tjänster för att kunna stärka företagets likviditet, säger Patric Åberg.

Även kommunens näringslivschef Fredrik Persson jobbar nu intensivt med att hålla kontakt med företagen i Östra Göinge för att se om det finns mer som kommunen kan göra.

– Vi följer hela tiden upp utvecklingen, säger Patric Åberg.

Näringslivschefen står till förfogande för företagarna. De kan höra av sig till honom med frågor kring den hjälp som kan erbjudas. Han får också ett utökat uppdrag att stötta företagen kring de förslag som regeringen annonserat om för att stärka företagen.

Fredrik Persson jobbar också nu tillsammans med arbetsmarknadsenheten och förbereder på att möta de varsel som kommer att komma i coronavirusets spår.

– Vi vill underlätta så långt vi kan och kommer det nya verktyg att använda så kommer vi att ta till oss och använda dessa.

Läs mer

Sport

Skånes FF skjuter upp DM

Skånes Fotbollförbunds styrelse har beslutat att tills vidare skjuta upp DM-fotbollen som var på väg in i cupspelet.

Sport

Nytt kryss för Rybrink och U23-landslaget: ”En del kvar att jobba på”

Det svenska U23-landslaget, med Kristianstads DFF:s Josefine Rybrink från start i mittförsvaret, rundade av lägret i Marbella med att spela 1–1 mot Norge.

Sport

Glimåkra i final i Göingecupen – reprisen kom av sig

Arrangörsföreningen Glimåkra IF är klart för final i Göingecupen efter två raka vinster i gruppspelet på Trollavallen.

Sport

Nyfjäll fick sista ordet i IFK-rysare: ”Lite himmel och helvete”

Han började med att missa allt och hamnade på bänken.

Sport

IFK vidare till steg 4 – Åhus utslagna

IFK Kristianstads lag 1 är vidare till steg 4.

Sport

Bladetsporten minns det lokala Idrottsåret 2019

Kommer du ihåg Årets...?