Minister kallar till möte om "social dumpning"

Från storstad och tillväxtkommuner till lands- och glesbygd. Frågan om det som kallats för "social dumpning" ligger nu på regeringens bord.
Frågan är allvarlig, säger civilministern som nu ska möta de drabbade kommunerna.
– Jag har bjudit in till möte i januari för att skaffa mer kunskap kring läget, säger civilminister Lena Micko (S) till TT.
Lena Micko.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Östra Göinge, Avesta, Hällefors och Hultsfred – totalt är 19 kommuner inbjudna till samtal den 14 januari. Men de kommuner som pekas ut som ansvariga står inte på inbjudningslistan.

Varför?

– Vi vill först gå igenom läget som de här kommunerna upplever det, säger Micko.

159 av landets 290 kommuner har svarat på TT:s enkät om fenomenet som i den rådande debatten har kommit att benämnas som "social dumpning". Av de som svarat uppger drygt 70 procent – 113 kommuner – att de upplever att socialt utsatta människor kan ha uppmuntrats – till och med hänvisats – att söka bostad hos dem i stället för i hemkommunen.

Patric Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge.
Foto: Tommy Svensson

Men utpekade kommuner som Solna, Täby och Sigtuna, nekar till "dumpning" och hänvisar i stället till bostadsbrist och en snäv tolkning av bosättningslagen.

– Jag har full förståelse för bostadsbrist, men alla kommuner har det tufft på mer eller mindre olika sätt, kontrar Lena Micko och fortsätter:

– Man måste titta på ansvaret på kontakterna mellan kommunerna.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) behöver undersöka frågan, anser civilministern, som även vill följa upp hur bosättningslagen används. Exakt hur problemen med dumpning ska lösas kan civilministern inte svara på i dag.

Östra Göinge namngav under hösten 2018 kommuner som Leksand, Umeå och Kristianstad för att syssla med social dumpning till Östra Göinge.

Att namnge grannkommunen ledde till ett infekterat bråk mellan kommunerna, där Kristianstad menade att Östra Göinge inte hade anledning att peka ut dem.

Till mötet med civilministern skickar Östra Göinge kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).

– Det är positivt att regeringen vill ta in olika verklighetsberättelser från landet, säger Åberg.

Har situationen förändrats för er sedan 2018?

– Det har lugnat sig lite. Men det är svårt att upptäcka sådant här, det kan ske först när ursprungskommunen slutar betala personens hyra, och inte ens då kanske vi upptäcker det. Allt fler kommuner anställer ”bostadscoacher” som nästan uteslutande letar efter bostäder åt folk långt ifrån arbetsmarknaden, men man letar efter det i andra kommuner.

– Hur mycket av detta som är strategiskt eller inte är svårt att säga, folk får ju flytta vart de vill. Vi tar emot 200-300 personer per år, utan att ha fått någon anvisad av Migrationsverket.

– Det är olyckligt om det blir ett jäkla flyttande. Att ta emot en anvisad handlar om ett längre ansvar än två år. Alla kommuner måste hjälpa till i det här.

Jonas Rydberg, kommunchef i Östra Göinge, säger så här:

– Social dumpning kommer prioriteras på mötet, men det kommer även tas upp det stora mottagandet av nyanlända och vilka ekonomiska bekymmer detta lett till för kommunerna, säger han.

Under hösten 2019 har en annan kommun i nordöstra Skåne fört upp problematiken med social dumpning på agendan. Där handlar det om Bromölla som anklagar skånska Vellinge för att syssla med detta.

Läs mer

Hus & Hem

De satsar på drömliv på den stora gården: ”Har inte skrämt oss alls”

De tvekade inte det minsta. När drömgården utanför Torsebro lades ut på Hemnet slog Sandra Andersson och Niklas Hägg till direkt.

Sport

Åhustalangen klar för allsvensk klubb: ”Hoppas att vi är ett lag för toppen”

Karl Jönsson lämnar moderklubben.

Sport

IFK och KIK slåss om fansen – så påverkas publiksiffrorna

Stans båda storlag spelar samtidigt igen. Siffrorna som visar hur publiksnittet påverkas.

Sport

Tunga smällar för Åhus: ”Får samla ihop krafterna”

Ett direktrött, en ny skada och storförlust mot topplaget Växjö.

Lista

Det bästa från handbolls-EM 2020: ”En helt ny nivå av osmidighet”

Bladetsportens Robin Nilsson utser mästerskapets...

Sport

Dubbla julklappar till IFK efter derbyklassikern

IFK Kristianstad bjöd sig själva på en tidig julklapp och vann Skånederbyt mot Ystads IF med 27–25. Klapputdelningen blev inte mindre av att Varberg skrällvann mot IFK:s toppkonkurrent Alingsås.