Så har befolkningen ändrats

Östra Göinge är, som tidigare känt, en av de svenska kommuner som tagit emot flest nyanlända de senaste åren. Fjärde mest i landet, enligt statistik som nyhetsbyrån TT tagit del av (flest av alla när det gäller barn och ungdomar).

Denna statistik gäller åren 2008-18 och då har Högsby ökat antalet utrikesfödda med 13,9 procentenheter, flest i landet. Högsby följs av Lessebo (13,8), Älmhult (12,6), Östra Göinge (12,3) samt Sigtuna (12,2).

För ett år sedan var 20 procent av de folkbokförda invånarna (ej asylsökande) i Östra Göinge födda utanför Sverige. Med andra ord knappt över rikssnittet på 19,1.

I slutet av 2008 var andelen utrikesfödda i Östra Göinge 7,7 procent och i riket 13,8 procent.

32 kommuner som tagit ett extra stort ansvar för nyanlända de senaste åren skulle, enligt ett besked i september, få dela på knappt en halv miljard från regeringen. Men där kvalade inte Östra Göinge in eftersom valdeltagandet 2014 var för högt (!).

– Det känns märkligt att vi inte platsar bland de 32 kommunerna som tagit ett stort ansvar, sa kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) då.

Närliggande Höörs kommun kvalar in bland de kommuner i landet som tagit emot minst andel utrikesfödda under åren 2008-2018. Där har denna befolkningsgrupp ökat med 2,1 procentenheter från att ha legat på 10 procent år 2008.

Östra Göinges 20 procent utrikesfödda invånare är ändå betydligt färre jämfört med Malmö, som med sina 34 procent var den kommun/stad med fjärde mest utrikesfödda invånare i landet.

Läs mer

Kristianstad

Singelolycka: Personbil kolliderade med träd

En man skickad till sjukhus för kontroll

Hässleholm

Hamsteruppfödning: ”Idealet är att ha ett 'teddybear' huvud”

Lördagens hamsterutställning i Hässleholm lockade 70-80 gnagare till stan.

Östra Göinge

Man utlurad av ung kvinna – blev skuren och misshandlad

Tv-spelande kamrat fick knivhugg i rumpan.

Gårdsrånen

Rånoffren: ”Det här är kartlagt, de har valt sina offer noga”

Rånarna tvekar inte att använda våld, vittnar ett av deras offer.

Webb-tv

Skola till salu lockar husdrömmare i strid ström – kan inte bärga sig till första visningen

Mäklaren tror på kontorshotell, flerbostadshus eller liknande.

Bostad

Vindslägenhet med glitter och glamour

Guldknoppar på balkongen och fönster från golv till tak