Annons

Al-Hakim: "Fel offer som har fallit"

Den kränkande kommentaren mot målvakten Aly Keita resulterade i avstängning resten av året.
Nu backas proffsdomaren av Mohammed Al-Hakim – som anser att domen mot hans vän och kollega är kontraproduktiv i kampen mot rasism.
Fotboll • Publicerad 3 juli 2020
Mohammed Al-Hakim beklagar avstängningen av den domare som uttalat sig på ett kränkande sätt mot Östersunds målvakt Aly Keita. Arkivbild.
Mohammed Al-Hakim beklagar avstängningen av den domare som uttalat sig på ett kränkande sätt mot Östersunds målvakt Aly Keita. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

"Sluta prata. Hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan."

Det var den kommentaren, riktad till Östersunds målvakt Aly Keita under en match 2019, som gjorde att Svenska fotbollförbundets (SvFF) domarkommitté beslutade att stänga av den allsvenska domaren från fortsatt dömande resten av året.

Annons

Mohammed Al-Hakim vill inte på något sätt förminska Keitas upplevelse av situationen och försvarar inte sin allsvenska domarkollegas ordval – men efterspelet är något som han anser saknar proportioner.

– Det känns tungt. Vi har tappat en av landets bästa och mest meriterade domare, säger den 35-årige domaren och fortsätter:

– Jag kan verkligen sätta mig in i hans situation och paniken över att få en stämpel som är så långt ifrån hans personlighet du kan komma. [Domaren] är en som jobbar stenhårt med integrationsfrågor, jämställdhet och alla människors lika värde. Det gör lite extra ont när allt kläs i ett sammanhang som vi inte känner igen.

"Upplevt rasism"

TT: Vad tänker du om uttalandet?

– Det är klart att det är ett misstag han har gjort, men jag känner också till kontexten bakom hans uttalande. Han har verkligen uttryckt sig dumt – men också bett om ursäkt upprepade gånger. Han har tagit stora konsekvenser av sin kommentar. Han har inte haft någon ond eller rasistisk tanke utan använt sig av något gammalt uttryck om målvakter, den här gången utan att reflektera över målvaktens hudfärg och det blev hans fall.

TT: Tycker du avstängningen är orimlig?

– Jag vill inte tycka till om hur min arbetsgivare (SvFF) har hanterat händelsen, men jag känner som sagt [domaren] väl. Jag har själv under mina 28 år i Sverige upplevt rasism flera gånger. Jag har klätt skott för min bakgrund ett antal gånger, såklart, med tanke på min bakgrund. Jag vet vad rasism är och vilka som har det beteendet. I det här fallet är inte [domaren] rasist och det han har gjort är inte rasistiskt. Det tycker inte jag.

"Jaga rätt människor"

Al-Hakim, som är född i Irak, påpekar att han delar SvFF:s värdegrund och nolltolerans mot alla former av diskriminering och anser att fotbollen har kommit längre än många delar av samhället i övrigt i den frågan.

– Men jag har svårt att se hur en avstängning av [domaren] på riktigt ska hjälpa oss i kampen mot rasism. Samtidigt litar jag också på att cheferna på förbundet har gjort en bedömning som har stöd i arbetsrätten.

TT: Upplever du att det här blir kontraproduktivt i kampen mot rasism?

Annons

– Ja, det känns lite som det. Vi ska jaga rätt människor i kampen mot rasism, men här tycker jag att det är fel offer som fallit för den kampen.

Tror inte på återkomst

– Återigen, jag har upplevt rasism många gånger. Det handlar mer om kroppsspråk och beteenden, saker som är svåra att ta på. Det är den typen av rasism vi ska bekämpa. Inte när någon sagt en groda och sedan bett om ursäkt. Det är för mig en skillnad.

TT: Tror du [domaren] kommer kunna komma tillbaka och döma efter det här året?

– Jag tror inte det. Vi proffsdomare anställs ett år i taget och nu är han avstängd under resten av sin anställningstid. Det är en tydlig signal för mig.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons