Annons

Allt om landslagets VM-brons i Frankrike

Trots det tunga nederlaget i semifinalen mot Nederländerna reste sig Sveriges fotbollsdamer urstarkt och segrade med 2-1 i bronsmatchen mot England.
Här har vi samlat läsningen om fotbollsäventyret i Frankrike.
Sverige/Nice • Publicerad 7 juli 2019

Firande efter segern i bronsmatchen.
Firande efter segern i bronsmatchen.Foto: Janerik Henriksson/TT

Hela resan: Från första träningen – till segerjubel och medaljfirande

Följ lagets väg till bronset dag för dag. Från första träningen i ett regnigt Rennes – till glädjetårarna efter slutsignalen mot England.

”En osannolik framgång” - landslaget hyllas från alla håll

Annons

"På kryckor, med nackspärr, med varje uns av energi borta så stod de ändå där till slut” skriver Aftonbladets Simon Bank.

Brittiska medier valde istället att sura över VAR-beslut.

Läs alla reaktioner här:

Svenskorna hyllas av folket efter bronset

På måndag kommer bronshjältarna hem och ska hyllas av svenska folket.

– Det kommer att bli oerhört häftigt, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

"Här är fler ankor än människor”

Det blev ingen medalj till Kristianstads VM-publik, konstaterade Kristianstadsbladets reporter. När allt skulle avgöras gapade det tomt i Tivoliparken.

Caroline Seger gratuleras av statsminister Stefan Löfven.
Caroline Seger gratuleras av statsminister Stefan Löfven.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Löfven om VM: ”Skeptikerna har fått ge sig”

Damernas fotbollsframgångar väcker också frågan om jämställdhet inom sporten. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind vill se en snabbare utveckling mot lika villkor, skriver hon i debattartikel publicerad i Aftonbladet.

– Jag hoppas att det blir en ännu snabbare utveckling mot att damerna får likvärdiga villkor som herrarna, säger Stefan Löfven.

Bronshjältarnas ord till Fifa-bossen

Skandalomsusade FIFA-ordföranden Gianni Infantino delade ut bronsmedaljerna efter matchen. Kosovare Asllani har tidigare kritiserat FIFA för brist på jämlikhet.

Annons

– Man kanske hade velat sneaka in några ord till om mer satsning, säger Asllani.

Framtiden? 23-åriga Madelen Janogy var tungan på vågen i premiären mot Chile. Hon hoppade in i den 81:a minuten, spelade fram till första målet och satte det andra själv. Sverige vann matchen med 2-0.
Framtiden? 23-åriga Madelen Janogy var tungan på vågen i premiären mot Chile. Hon hoppade in i den 81:a minuten, spelade fram till första målet och satte det andra själv. Sverige vann matchen med 2-0.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Generationsskifte på gång – en ljus framtid väntar?

Veteraner som målvakten Hedvig Lindahl, försvarsgeneralen Nilla Fischer och lagkapten Caroline Seger har under en tid utgjort stommen i landslaget. 34-åriga Seger har meddelat att hon fortsätter i landslaget och spelar höstens EM-kval.

Men vad händer sen?

Framtiden är ljus menar både Seger och Lindahl som tror starkt på den nya generationen.

Adrian EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons