Annons

Björklöven värvar guldtränare

Han förde Skellefteå till två SM-guld – nu tar guldtränaren Hans Wallson över Västerbottensrivalen Björklöven och ska leda laget till SHL.
"Det känns bra och jag är både taggad och laddad", säger Wallson till klubbens webbplats.
Ishockey • Publicerad 23 april 2020
Skellefteås förre guldtränare Hans Wallson är klar för Björklöven. Arkivbild.
Skellefteås förre guldtränare Hans Wallson är klar för Björklöven. Arkivbild.Foto: Robert Granström/TT

Det är sportchefen Per Kenttä som ligger bakom den spektakulära tränarvärvningen.

"Jag är glad att vi kunnat knyta till oss en så meriterad tränare till Hockeyallsvenskan. Hans har gedigna hockeykunskaper och blir en fin tillgång för Björklöven och vår långsiktiga plan att nå SHL", säger Kenttä.

Annons

Kirunabördige Hans Wallson, 53, förde Skellefteå till två raka SM-guld och ytterligare två finaler innan han tog över schweiziska ZSC Lions – som nu tränas av Rikard Grönborg – tillsammans med Lasse Johansson, sportchef för guldbygget i Skellefteå.

Efter 1,5 säsong, vid årsskiftet 2017-18, fick de sparken. Medan Johansson numera är involverad i SKA S:t Petersburg och ryska landslaget har Wallson sedan dess inte haft något tränarjobb.

Björklöven vann allsvenskan överlägset, men SHL-drömmen kunde inte förverkligas den här säsongen då den avbröts i förtid på grund av coronapandemin. Hans Wallson har skrivit tvåårskontrakt med Umeålaget som inte har spelat i högsta serien sedan 2000-01.

"Det känns kul att komma till en klubb som är på väg uppåt och det blåser positiva vindar runt hela föreningen. Att få vara med och vara en del av den resa som förhoppningsvis tar oss till SHL lockar väldigt mycket", säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons