Annons

Finländsk seger i Paralympiatravet

Det blev finländsk seger i årets upplaga av Paralympiatravet på publiklösa Åbytravet i Mölndal.
Elian Web, körd av Jorma Kontio och tränad av Katja Melkko, kunde anföra varje meter av det 2 140 meter långa loppet.
Trav • Publicerad 25 april 2020
Jorma Kontio med Elian Web vann Paralympiatravet på Åby.
Jorma Kontio med Elian Web vann Paralympiatravet på Åby.Foto: Adam Ihse/TT

Årets första, stora travlopp på nordisk mark var uppskrivet som en oviss tillställning där det var bäddat för tuff körning. I realiteten blev det dock något helt annat.

Elian Web tog direkt hand om ledningen och fick husera i så pass lågt tempo att segertiden blev loppets långsammaste på 13 år, 1.12,3.

Annons

Det blev dock dramatik på upploppet. Cyber Lane och Johan Untersteiner närmade sig meter för meter efter att skuggat tätt bakom, men Elian Web höll nosen först. Tredjeplatsen gick till den franska hästen Billie de Montfort, körd av Björn Goop.

Tredje segern för Kontio

Förstapriset uppgick till en miljon kronor. Tränaren Katja Melkko är en av många utländska travtränare som har etablerat sig på svensk mark under de senaste åren.

I fjol tog hon plats på Julmyra gård i Heby norr om Stockholm under fjolåret och har gjort stor succé i sitt nya hemland.

Detta är den blott tredje gången som en finsktränad häst vunnit loppet (tidigare namngivet Olympiatravet) sedan det såg dagens ljus första gången 1979. Den senaste gången var 2001 och även då var det Jorma Kontio som körde vinnaren i form av Etain Royal. För 66-årige Kontio, som är Nordens mest segerrika kusk med över 11 000 kusksegrar‚ var det hans tredje seger i Åbys storlopp.

"Bättre än någonsin"

I och med segern är Elian Web direktkvalificerad till Elitloppet. Tillsammans med italienske Vivid Wise As är han de enda två hästarna som är klara för start i den svenska travklassikern på Solvalla den 31 maj.

– Hästen deltog i Elitloppet för två år sedan utan att lyckas ta sig till final, men nu vågar jag påstå att han är bättre än någonsin tidigare, säger Solvallas Elitloppsgeneral Anders Malmrot.

Fakta: Resultat Paralympiatravet

1) Elian Web - Jorma Kontio

2) Cyber Lane - Johan Untersteiner

3) Billie de Montfort - Björn Goop

4) Next Direction - Iikka Nurmonen

5) Looking Superb - Erik Adielsson

6) Sorbet - Örjan Kihlström

7) Velvet Gio - Carl Johan Jepson

7) Disco Volante - Ulf Ohlsson.

Oplacerade: Gareth Boko - Marc Elias, Milliondollarrhyme - Fredrik B Larsson.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons