Annons

Flensburg-Handewitt får sällskap av Köpenhamn i Åhus

Flensburg-Handewitt kommer till Åhus och Åhus Beachhandboll Festival för åttonde året i rad.
I år får Bundesligaklubben dessutom sällskap av Köpenhamn Handboll på damsidan.
– Det innebär att vi har klart med två av världens främsta klubblag på herr- respektive damsidan, säger Mats G Jönsson, vd för Åhus Beachhandboll Festival.
Beachhandboll/Åhus • Publicerad 16 februari 2018
Simon Jeppsson och Flensburg/Handewitt återvänder till Åhus Beachhandboll Festival för åttonde året i rad.
Simon Jeppsson och Flensburg/Handewitt återvänder till Åhus Beachhandboll Festival för åttonde året i rad.Foto: Tommy Svensson

Fem månader innan sommarens handbollsfest på Täppetcabana så börjar de första pusselbitarna, när det gäller elitklassen, att falla på plats.

I herrklassen återkommer Flensburg-Handewitt för åttonde året i rad.

Annons

– Det ”Ljubo” (Ljubomir Vranjes) startade är numera en tradition. Hela klubben är i dag engagerad och älskar den här veckan i Åhus, säger Mats G Jönsson.

Flensburg-Handewitt stannar en vecka och avslutar vistelsen med att spela två träningsmatcher. Den första mot IFK Kristianstad i Kristianstad Arena måndagen den 23 juli.

– Dagen efter kommer de att spela ytterligare en match i Skåne, men var och mot vilket lag är inte bestämt, säger Mats G Jönsson.

Även om supermålvakten Mattias Andersson tackar för sig efter den här säsongen så vimlar det fortfarande av svenskar i laget. Jim Gottfridsson, Tobias Karlsson, Simon Jeppsson och Hampus Wanne ingår alla i truppen.

– Skandinaviska spelare är Flensburgs melodi och ett framgångsrecept som de inte tänker överge, åtminstone inte vad jag har förstått, säger Mats G Jönsson.

Flensburg/Handewitt  har vunnit turneringen sex av de sju åren de har varit med.
Flensburg/Handewitt har vunnit turneringen sex av de sju åren de har varit med.Foto: Tommy Svensson

Flensburg-Handewitt är regerande mästare på sanden i Åhus (2017 möttes klubbens båda lag i final), däremot så är Köpenhamn Handboll på damsidan en ny bekantskap. En klubb som även den har en stor svensk prägel. I truppen ingår målvakten Johanna Bundsen, högernian Hanna Blomstrand, vänsternian Jenny Alm, mittsexan Linn Blohm och vänstersexan Marie Wall.

– Spelare som alla dessutom har spelat beachhhandboll med sina moderklubbar när de var yngre. Nu är de tillbaka som elitspelare, och det tycker jag känns fantastiskt, säger Mats G Jönsson, som hoppas fördjupa samarbetet med Köpenhamn i framtiden.

– Det här är förhoppningsvis startskottet på något riktigt bra. I Köpenhamnsregionen finns det fler handbollsklubbar än i hela Skåne, så det är en orörd marknad för Åhus Beachhandboll.

Tränaren för Köpenhamn heter Claus Mogensen och är gift med Åsa Eriksson – Sveriges meste landslagsspelare på damsidan med 251 landskamper och 1 087 mål på kontot.

– Claus spelade dessutom med Vrold Skanderborg som aktiv. En förening som deltog i elitklassen i mitten av 2000-talet, men som aldrig fick vinna, berättar Jönsson.

Annons

Även Köpenhamn kommer att spela en träningsmatch efter Åhus Beachhhandboll Festival. De möter då Kristianstad Handboll som en förmatch till mötet mellan IFK och Flensburg.

– IFK och KHK är viktiga klubbar för oss och ser till att sätta en lokal prägel på elitklassen. När det gäller övriga lag i elitklasen så ber jag att få återkomma, säger Mats G Jönsson.

Åhus Beachhandboll Festival lockade 1 383 lag 2017.

I år siktar arrangörerna på 1 500.

– Vi har redan nu passerat 1 000 lag så det känns som en realistisk siffra. Vissa av klasserna är faktiskt redan fullbokade, säger Mats G Jönsson.

Patric NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons