Annons

Propulsion vann Elitloppet: "Vilken känsla"

I sitt femte försök var det äntligen dags för svensk travsports superstjärna Propulsion att vinna Elitloppet.
Trav • Publicerad 31 maj 2020
Elitloppsvinnaren Propulsion tillsammans med tränaren Daniel Redén.
Elitloppsvinnaren Propulsion tillsammans med tränaren Daniel Redén.Foto: Henrik Montgomery/TT

Elitloppet avgjordes inför tomma läktare på Solvalla, men känslorna saknades inte för det. USA-födde Propulsion har varit en storstjärna i den svenska travsporten under de senaste fem åren med 31 miljoner kronor intjänade, men Elitloppssegern har saknats. Två andraplatser och två fjärdeplatser har det blivit sedan tidigare, men nu var det Propulsions tur.

Kraftprov i försöket

Detta trots att hästen fick ödsla mängder av krafter i försöksloppet där han fick tillbringa hela loppet i tredjespår. Tredjeplatsen gav åter ett spår långt ut bakom startbilsvingen i finalen, men där stämde det desto bättre. Körande Örjan Kihlström gav hästen ett lopp i rygg bakom andrahandsfavoriten Cokstile som fick dra fram Propulsion.

Annons

Vid upploppets början flyttade Örjan Kihlström ut sin häst för attack och på 100 meter växlade han ner samtliga konkurrenter.

Segertiden skrevs till 1.10,2/1 609 meter och förstapriset uppgick till tre miljoner kronor. Därmed har hästen tjänat 34 miljoner kronor under sin karriär som resulterat i 39 segrar på 78 starter.

– Herregud, vilken känsla. Jag tycker att det har varit mycket stolpe ut med allting i Elitloppet, men det har funnits en mening med det, säger Daniel Redén efter sin första Elitloppsvinst.

Annorlunda månader

Den nioåriga hingsten hade inte startat i ett travlopp sedan det franska storloppet Prix d’Amerique och kom till Elitloppet som den häst som haft det tredje längsta tävlingsuppehållet någonsin före det stora sprinterloppet på Solvalla.

– De här sista månaderna har varit annorlunda. I början av våren trodde jag inte att vi skulle vara med i Elitloppet, men för en och en halv månad sedan började det bli varmare ute och då började det hända saker med hästen. I dag var det 25 grader varmt på Solvalla som av en händelse, det gillar min häst, säger Redén.

Körande Örjan Kihlström räknade hem sin fjärde Elitloppsseger, men trots att han gjorde det inför ett öde Solvalla var han rörd efter loppet.

– Helt underbart att han fick sätta pricken över i nu. Vi fick ett lite bättre spår i finalen och jag kände att chansen fanns på förhand. Han är nio år gammal nu, men det märks inte. Han är otroligt bra hästen, säger Örjan Kihlström.

Cokstile körd av Christoffer Eriksson slutade tvåa och målfyran Attraversiamo med Erik Adielsson övertog tredjeplatsen efter att Earl Simon diskvalificerats då hans kusk Franck Ouvrie bedömdes att kört snävt mot Cokstile vid upploppets början.

Fakta: Elitloppets vinnare under 2000-talet

2000: Victory Tilly – Stig H Johansson

2001: Varenne – Giampaolo Minnucci

2002: Varenne – Giampaolo MInnucci

2003: From Above – Örjan Kihlström

2004: Gidde Palema – Åke Svanstedt

2005: Steinlager – Per Oleg Midtfjeld

2006: Conny Nobell – Björn Goop

2007: L’Amiral Mauzun – Jean Michel Bazire

2008: Exploit Caf – Jean Michel Bazire

2009: Torvald Palema – Åke Svanstedt

2010: Iceland – Johnny Takter

2011: Brioni – Joakim Lövgren

2012: Commander Crowe – Christophe Martens

2013: Nahar – Robert Bergh

2014: Timoko – Björn Goop

2015: Magic Tonight – Örjan Kihlström

2016: Nuncio – Örjan Kihlström

2017: Timoko – Björn Goop

2018: Ringostarr Treb – Wilhelm Paal

2019: Dijon – Romain Derieux

2020: Propulsion – Örjan Kihlström

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons