Annons

Frigiven fånge om stjärnan: "Räddade mitt liv"

Maya Moore var en av världens bästa spelare när hon lämnade basketen för att lägga mer tid åt att rentvå en man som dömts till 50 år i fängelse.
I onsdags släpptes Jonathan Irons fri efter 22 år bakom galler.
Basket • Publicerad 3 juli 2020
Basketstjärnan Maya Moore (till vänster) i en WNBA-match med Minnesota Lynx 2017. Arkivbild.
Basketstjärnan Maya Moore (till vänster) i en WNBA-match med Minnesota Lynx 2017. Arkivbild.Foto: Darron Cummings/AP/TT
Maya Moore, höger, i samtal med Jonathan Irons efter frikännandet i mars i år. Arkivbild.
Maya Moore, höger, i samtal med Jonathan Irons efter frikännandet i mars i år. Arkivbild.Foto: Jeff Haldiman/AP/TT

I februari 2019 meddelade Maya Moore, som bland annat tagit två OS-guld och två VM-guld med USA samt vunnit fyra WNBA-mästarskap med Minnesota Lynx, att hon den kommande säsongen inte skulle spela proffsbasket – det efter åtta år som en av världens bästa spelare.

I onsdags var hon en av nyckelfigurerna när Jonathan Irons, tidigare dömd till 50 år i fängelse misstänkt för inbrott och misshandel 1997, släpptes efter att ha blivit frikänd på samtliga åtalspunkter.

Annons

– När jag klev åt sidan för två vårar sedan ville jag vara mer tillgänglig och närvarande för att kunna delta i saker som jag känner betyder mer än att vara en professionell idrottare. Det här är självfallet ett av de största, och mest direkta, resultaten av det, säger Maya Moore till tv-kanalen ABC.

Möttes på anstalten

Moore och Irons vägar korsades för första gången 2007, på den säkerhetsanstalt i hennes hemstad Jefferson City i Missouri där han satt inlåst bakom galler under drygt två decennier.

Svarte Irons hade då suttit på anstalten sedan 1998 efter att året innan ha dömts till 50 år i fängelse anklagad för att som 16-åring ha gjort inbrott och skjutit en vit man två gånger med pistol i St Louis, Missouri.

Trots att han då var minderårig fick Irons ett straff likt en vuxen förbrytare, mot sitt nekande, utan dna-bevisning som kunde binda honom till brottsplatsen och av en jury med endast vita medlemmar. Faktum som bidrog till att det började väckas frågor kring domen.

När Maya Moore valde att ta en paus från basketen blev fallet Irons ett av hennes huvudsyften i sin nya vardag. Långt ifrån OS-finaler i London och Rio de Janeiro eller All star-matcher i San Antonio och Seattle blev Moore en viktig röst för Irons utanför murarna.

Tackar familjen Moore

Även före det uppmärksammade rättsfallet hade Moore arbetat för svartas rättigheter. Exempelvis i juli 2016, mitt under hennes framgångsrika karriär, då hon tillsammans med några lagkamrater bar svarta Black lives matter-tröjor under en uppvärmning inför en WNBA-match hemma i Minneapolis, för att uppmärksamma två dödskjutningar i USA.

I rättsprocessen kring fallet Jonathan Irons kom ett genombrott när ett fingeravtryck, varken tillhörande Irons eller brottsoffret, hittats i lägenheten där brotten skedde. I mars i år ogiltigförklarade Daniel Green, domare i Jefferson City, fängelsedomen och meddelade att Irons skulle frikännas den 1 juli.

Efter beskedet tackade Jonathan Irons Maya Moore i en telefonintervju med New York Times från fängelset.

– Hon räddade mitt liv, jag skulle inte ha fått den här möjligheten om det inte var för henne och hennes fantastiska familj, säger han i en tidigare intervju med tidningen.

Comeback inte utesluten

I onsdags blev frigivningen verklighet. 31-åriga Moore var en av personerna som tog emot 40-årige Irons utanför fängelset, efter att han suttit fängslad i hela sitt vuxna liv.

Annons

– Jag känner att jag kan leva livet nu, säger Jonathan Irons till New York Times.

Båda var med via videolänk i ABC:s morgonprogram "Good Morning America" dagen efter frigivningen.

– Jag är så tacksam över att vi lyckades, säger Maya Moore.

När basketstjärnan för knappt ett och halvt år sedan meddelade att hon skulle lämna proffsidrotten sade hon aldrig att hon slutade. Det återstår fortfarande att se om det blir en comeback för den tidigare storstjärnan, som bland annat skulle ha chans till ett tredje OS-guld med USA i de coronauppskjutna sommarspelen i Tokyo nästa år, nu när fallet Irons har nått sitt slut.

– Jag ser fram emot att vila nu, sedan får vi se vad framtiden har att utvisa den här tiden nästa år, säger hon till ABC.

Rättad: I en tidigare version förekom ett felaktigt årtal för när Maya Moore meddelade att hon tog en paus i sin basketkarriär.

Fakta: Maya Moore

Född: den 11 juni 1989 i Jefferson City, Missouri, USA (31 år).

Position: Small forward.

Universitet: University of Connecticut (2007–2011).

WNBA-draftad: Först i första rundan av Minnesota Lynx (2011)

Seniorklubbar: Minnesota Lynx i USA (2011–2018), Ros Casares Valencia i Spanien (2011–2012), Shanxi Flame (2012–2016) i Kina, UMMC Jekaterinburg i Ryssland (2018).

Meriter (urval): 4 WNBA-titlar (2011, 2013, 2015, 2017), 2 OS-guld (2012, 2016), 2 VM-guld (2010, 2014), 2 Europeiska klubblagstitlar i EuroLeague (2012, 2018), spansk ligamästare (2012), 2 collegetitlar i NCAA (2009, 2010).

WNBA-statistik: 4 984 poäng, 896 assist och 1 589 tagna returer på 271 grundseriematcher. 1 077 poäng, 180 assist och 338 tagna returer på 56 slutspelsmatcher.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons