Annons

Göteborg slog AIK – på tilläggstid

Det höll på att bli mål redan efter mindre än tre minuter. I stället dröjde det tills på tilläggstid.
Plötsligt rann ett inspel in till 1–0 och seger för IFK Göteborg.
Fotboll • Publicerad 2 juli 2020
IFK Göteborgs Hosam Aiesh och AIK:s Sebastian Larsson i en duell på Gamla Ullevi.
IFK Göteborgs Hosam Aiesh och AIK:s Sebastian Larsson i en duell på Gamla Ullevi.Foto: Adam Ihse/TT

Inne eller inte inne?

Först såg det ut som att AIK hade lyckats rensa undan bollen precis vid stolpen. Men assisterande domaren, som stod i höjd med mållinjen, lyfte sin flagga. Det var mål.

Annons

Det var inte långt kvar av matchen när Emil Holm passade in bollen, som olyckligt touchade på AIK-backen Karol Mets och sedan – kanske även fick lite hjälp av Sargon Abraham.

– Ja, jag träffade den nog lite. Men den var inne. Jag ligger precis i linje där, så jag ser att den är över, säger Sargon Abraham.

Sent målvaktsbyte

Därmed fick också AIK-målvakten Budimir Janosevic ett mardrömsslut i stället för den mardrömsstart han höll på att få.

AIK tvingades byta målvakt efter uppvärmningen, där Jakob Haugaard tvingades kliva av med skadekänningar och Budimir Janosevic klev in i stället. Det hade inte ens gått tre minuter när IFK Göteborg hittade en lucka i AIK:s omdiskuterade uppställning och AIK-målvakten var illa ute.

Men systemet fick revansch, för precis när Alhassan Yusuf hade dribblat förbi Janosevic dök ”hans” försvarare Sebastian Larsson upp och snodde tillbaka bollen.

Blåvitt hade senare i halvleken ytterligare ett friläge efter en kontring, men Giorgi Charaisjvilis misslyckade lobbförsök var lätt plockat för Budimir Janosevic.

Sent avgörande

Samtidigt var AIK långt ifrån ofarligt. Den höga pressen stressade "Blåvitt"-försvaret, även om AIK inte lyckades hitta de riktigt vassa lägena.

Inte oväntat satsade både Rikard Norling och Poya Asbaghi på offensiva byten. Någon direkt ökning av antalet målchanser gav bytena dock inte, i alla fall inte inledningsvis.

Men till slut blev det i alla fall en öppen och chansrik avslutning på matchen – och ett avgörande i sista stund. Om den nu var inne.

– Ur en vinkel är den inte inne och ur en vinkel är den inne, säger IFK Göteborgstränaren Poya Asbaghi.

Annons

– Den känns ändå inne, och var den inte inne får vi väl tillbaka för den enkla straffen på Friends förra året.

AIK-tränaren Rikard Norling var efteråt rejält besviken över lagets insats, där det omdiskuterade spelsystemet och man mot man-försvaret inte föll ut som han hade velat.

Att ge sig in på en diskussion om målkameror i allsvenskan var därför inte aktuellt.

– Det är svårt för mig att lägga något större vikt vid om den var inne eller inte. Det är inte där vår utmaning ligger framöver, säger Norling.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons