Annons

En halv miljard – så fördelas idrottsstödet

Regeringen skjuter till en halv miljard kronor till idrottsrörelsen.
Riksidrottsförbundet (RF) har uppgiften att dela ut pengarna.
– Vi kommer ha en videokonferens med våra förbund redan i kväll för att se hur det ska fungera, säger ordföranden Björn Eriksson.
Sport • Publicerad 20 mars 2020
Kulturutskottets ordförande och Kristianstadsbon Christer Nylander (L) och Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (S).
Kulturutskottets ordförande och Kristianstadsbon Christer Nylander (L) och Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (S).Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Det är en halv miljard kronor som ska täcka upp för uteblivna idrottsevenemang under perioden mars–april. RF har fått uppgiften att dela ut pengarna till idrottsrörelsen, men hur vet man vilka som ska få vad?

Nu är det olika intressen som måste skiktas mot varandra. Ska pengarna gå till lag som Hammarby för att de inte ska behöva sparka spelare, eller är det breddidrotten som ska stödjas? Vem ska besluta om det?

Annons

– Det är väldigt svåra frågor och jag tror att det är viktigt att det inte är politikerna som beslutar. Det får de som är experter, som Riksidrottsförbundet besluta om, säger Christer Nylander (L), ordförande i riksdagens kulturutskott som har hand om idrottsfrågor.

Men vad tycker du?

– Jag har inget svar. Det viktiga är att vi skjuter till pengar, sedan får vi se var de gör störst effekt.

RF:s Björn Eriksson tycker det är bra att idrotten får sköta frågan själv.

– Den här summan har att göra med inställda evenemang, men det finns en del av de här drabbade som är ideella föreningar. Vi ska väga in hur vi ska avgöra bortfall där, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Redan innan Björn Eriksson lämnade över notan till regeringen, i ett möte med Amanda Lind i tisdags, hade de olika idrottsförbunden – så kallade specialidrottsförbund (SF) – fått svara på en enkät om vilka pengar som hade gått förlorade.

Därför hade Eriksson en lista redo på vilka SF som hade drabbats av störst bortfall när det räknas på kronor och ören.

Den listan ser ut som följer:

• Ishockey, 196 miljoner kronor

• Fotboll, 151 miljoner kronor

Annons

• Handboll, 40 miljoner kronor

• Basket, 33 miljoner kronor

• Skidor, 28 miljoner kronor

• Friidrott, 10 miljoner kronor

Därutöver finns alltså även ideella föreningar, som de som arrangerar exempelvis motionsloppet Göteborgsvarvet, som ska kompenseras.

– Det fina i kråksången här är att rörelsen får sköta det här själv. Vi kommer att göra det som med andra anslag, efter bästa förstånd och lyssna på våra SF, säger Björn Eriksson.

Eriksson betonar att idrottsrörelsen också ska hjälpa till i samhället under pandemin och jämför med när idrotten fick anslag från staten för att hjälpa till med nyanländas och asylsökandes etablering i samhället 2015.

Det här miljonstödet täcker bara den tidiga våren. Nästa period, maj–juni, innebär att andra idrotter skulle ha sparkat igång säsongen och därmed drabbas av uteblivna intäkter. Då krävs det en ny sammanställning och nya möten.

– Då kommer nya sporter till. Och även om siffran 500 miljoner skulle vara densamma så kan jag inte lägga analysen från mars–april till grund för nästa period, säger Björn Eriksson.

En halv miljard kronor är mycket pengar och en nätt, jämn siffra tänkt att rädda idrottsrörelsen. Men är det en fullständig kompensation?

– I någon mån kommer ingen att kunna kompenseras fullt ut.

Mikael Forsell/TT
Patrik Larsson/TT
Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons