IFK tappade greppet – trots Kappelins storspel: "Känns surt”

IFK Kristianstad skakade Flensburg i den första åttondelsfinalen i Champions League. Men trots pausledning med 12–11 och storspel av Richard Kappelin kunde gästerna vända och vinna med betryggande 26–22.
– Det känns när man själv gör en riktigt bra match, säger Kappelin.
Handboll/Kristianstad • Publicerad 24 mars 2018

Över 5 100 åskådare hade bänkat sig i arenan när IFK Kristianstad tog emot tyska storlaget Flensburg. Och med en elektrisk stämning visade också hemmalaget att man tänkte sälja sig dyrt.

Men det var ändå Flensburg som inledde starkast. IFK hade stora problem att komma igenom det täta tyska försvaret och gjorde bara fem mål på de första 18 minuterna. För IFK var det därför skönt att Richard Kappelin storspelade. Den rutinerade målvakten räddade skott från alla håll och kanter och med sina 39 i räddningsprocent höll han stundtals IFK kvar i matchen.

– Man vet inför en sådan här match att jag måste rädda väldigt mycket för att vi ska vara med. Och med den här inramningen, så här mycket folk har det aldrig varit under min tid här, så är det lätt att tända till, säger Richard Kappelin.

Samtidigt hade Flensburgs Mattias Andersson bara en enda räddning. Och till slut visade sig det övertaget även i målprotokollet. Efter att lagen följts åt under större delen av halvleken tog IFK ledningen för första gången när Philip Henningsson satte 12–11 med en och en halv minut kvar.

Efter två tekniska fel av Flensburg fick IFK också dubbla chanser att utöka ledningen före halvtidsvilan. De chanserna tog man inte, men publiken misströstade inte. Ledningen i paus tillfredsställde de flesta av de 5 178 åskådarna.

Tio minuter in i den andra halvleken var Flensburg ifatt och förbi när Hampus Wanne kontrade in 14–15. Samtidigt varnades IFK-tränaren Ola Lindgren och domarparet från Spanien vann ingen popularitetstävling i arenan.

– Vi tappar intensiteten totalt i försvarsspelet och det är surt att det rinner iväg, säger Kappelin, som fortsatte sitt storspel.

Men inte ens han kunde förhindra att Flensburg ordnade fram en tvåmålsledning som höll sig från 18–16, 19–17, 20–18 och vidare till 21–19. IFK slarvade – och Flensburg kontrade. Samtidigt spelade Mattias Andersson i gästernas mål upp sig betydligt. Och när Rasmus Lauge prickade in 22–19 till gästerna med åtta minuter kvar tog IFK timeout.

Men IFK kom aldrig närmare och efter 22–26 blir det onekligen svårt att vända underläget på bortaplan.

– Det är inga goda chanser, men vi måste åka dit och bara ösa och tro på det, säger Kappelin.

Matchen var den första av två i åttondelsfinalen. Returmötet spelas i Tyskland på onsdag.