Annons

Inga träningsmatcher före allsvenska premiären

Fotbollen kan börja spela matcher igen. Allsvenskan börjar den 14 juni, men utan publik eller träningsmatcher inför.
– Det är klart att det verkligen inte är vad vi önskar. Men nu är omständigheterna sådana att det är bättre med fotboll i den här formen än ingen fotboll alls, säger Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.
Publicerad 29 maj 2020
Premiär den 14 juni, men innan dess blir det inga matcher för Mjällby.
Premiär den 14 juni, men innan dess blir det inga matcher för Mjällby.Foto: Bo Åkesson

Beskedet från Folkhälsomyndigheten och regeringen lyfter en tung börda från den svenska fotbollens kollektiva axlar. Tre månader efter att säsongen fick avbrytas på grund av coronapandemin är det dags för omstart.

Alla klubbar i herrarnas allsvenska har haft stora intäktsbortfall och korttidspermitterat både spelare och personal. Även om omstarten sker utan publik kommer nu ett tillfälle att få i gång verksamheten igen.

Annons

– Det är jäkligt skönt att få ett datum liksom, det är väl mest det att få något att förhålla sig till. Framför allt för killarna, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson till Expressen.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén säger till klubbens hemsida

"Ett riktigt bra besked utifrån den rådande situationen. Det är av flera anledningar viktigt att vi kan spela klart allsvenskan innan året är slut. Det vi tyvärr inte får är publik på matcherna och vi är väl medvetna om vilken påverkan det har, men vi ser inte att det finns något annat alternativ."

Fotbollsmatcher kommer att tillåtas från den 14 juni, samma dag allsvenskan ska ha sin premiär. Det innebär att det inte finns tid för träningsmatcher eller i Svenska cupen innan dess, skriver Aftonbladet.

– Det är en mycket speciell situation för hela vårt samhälle. Då får vi anpassa vår verksamhet efter det, säger Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Aftonbladet.

Spelprogrammet är ännu inte fastställt, men tanken har hittills varit att samtliga 30 matcher i allsvenskan ska spelas. Serien skulle ha inletts den 4 april men kommer nu i gång mer än två månader senare.

– Det känns oerhört skönt att vi nu är framme vid en punkt där vi påbörjar en stegvis återgång till någon form av normalitet, även om utmaningarna är långt ifrån över. Vi måste fortsätta nu att ta stort ansvar för att följa regler och råd för att förhindra smittspridning, säger förbundsordförande Karl-Erik Nilsson till TT.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons