Annons

Sista mästerskapet för Andrésson: "Vemodigt"

Han har tre år bakom sig, men bara tre veckor framför sig.
Handbolls-EM på hemmaplan blir Kristján Andréssons avslut som förbundskapten.
– Det blir förmodligen vemodigt när jag har gjort sista träningen och sista matchen, säger han.
Handboll • Publicerad 6 januari 2020
Kristján Andrésson.
Kristján Andrésson.Foto: Adam Ihse/ TT

Kristján Andrésson tillträdde på jobbet hösten 2016, efter några bleka landslagsår som fick sin slutpunkt med ett misslyckat OS i Rio. Men under svensk-islänningens ledning har Blågult börjat blomstra igen.

Sjätteplatsen i VM 2017 lovade gott inför framtiden, silvret i EM året därpå var en sensation, och med den medaljen i färskt minne kändes VM i fjol som en liten missräkning – trots att det slutade med en femteplats.

Annons

– Det har varit jättestimulerande och utvecklande för mig som tränare, samtidigt som vi har hävdat oss i mästerskapen. För mig finns väldigt mycket positivt kring de här tre åren, säger Kristján Andrésson.

Kanske har han det allra roligaste kvar. I Sveriges första hemmamästerskap sedan VM 2011 hör laget på nytt till favoriterna, även om tuffa motståndare som Danmark och Frankrike lär vänta på vägen mot eventuellt spel om medaljerna.

– Vi vet att möjligheten existerar, vi vet vilken kapacitet vi har och vi har varit i final på EM tidigare. Vår styrka har alltid varit kollektivet och att bygga en stark grupp är det viktiga, säger 38-åringen.

Kristján Andrésson är lugn och eftertänksam i det mesta han gör. Beslutet att sluta som förbundskapten efter EM, för att därefter kunna lägga all kraft på jobbet som klubbtränare i Rhein-Neckar Löwen, var förstås noga övervägt.

– Sedan vi tog beslutet att flytta till Tyskland har jag varit medveten om att landslagskarriären inte skulle pågå för evigt. Så det känns bara bra. Dels att jag vet att det här är ett avslut, och dels att jag efter det här kan fokusera på mitt andra yrke. Men jag ska se till att njuta så mycket jag kan av dagarna vi har här i januari.

Det första halvåret i Rhein-Neckar Löwen, där han bland annat tränar fyra av EM-svenskarna, har gett mersmak för både honom och familjen. Även om resultaten har varit upp och ner – "Löwen" ligger bara sexa i Bundesliga, men har å andra sidan bara fyra poäng upp till serieledande Kiel.

– Att flytta är en utmaning som jag är glad att vi tog oss an, jag hade inte velat vara utan den. Att bo i ett nytt land och ny kultur, lämna tryggheten i Eskilstuna och ge barnen ett extra språk, säger Andrésson.

Själv har han också fått plugga tyska och det har på det stora hela varit en intensiv höst som dubbelarbetande tränare och förbundskapten.

– Det finns ju för- och nackdelar. Fördelen är att jag är i gång, nackdelen är att jag inte kommer hit (till EM) utvilad, säger han.

– Men jag väljer att fokusera på det positiva. Jag har lärt mig massor och coachmässigt borde jag vara mer i gång än tidigare år när jag har gått och väntat på mästerskapet.

Annons

Sverige genrepar mot Egypten i Alingsås på tisdagskvällen och möter Schweiz i EM-premiären i Göteborg på fredag.

Fakta

Sveriges spelschema

• Genrep, Alingsås:

7 januari: Egypten (19.00)

• EM, gruppspel, Göteborg:

10 januari: Schweiz (18.15)

12 januari: Slovenien (18.15)

14 januari: Polen (18.15)

• EM, ev mellanrunda, Malmö:

Matcher 17, 19, 21 och 22 januari.

• EM, ev medaljmatcher, Stockholm:

Semifinal 24 januari, bronsmatch 25 eller final 26 januari.

Fakta

Kristján Andrésson

Född: 27 mars 1981.

Från: Växte upp i Eskilstuna, men är islänning och spelade bland annat OS 2004 för Island.

Aktuell: Svensk förbundskapten för handbollslandslaget, som han lämnar efter EM. Från och med den här säsongen är han dessutom tränare för tyska Rhein-Neckar Löwen, där svenska EM-kvartetten Mikael Appelgren, Andreas Palicka, Jerry Tollbring och Jesper Nielsen finns i laget.

Sista mästerskapspremiären: Sverige inleder EM mot Schweiz i Göteborg på fredag.

Carl Göransson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons