Annons

Michael Jordans protest: "Vi har fått nog"

Flera sportstjärnor, däribland Michael Jordan, markerar mot rasism och visar sitt stöd för de protester som har blossat upp i USA efter George Floyds död.
Och röster höjs för att Minnesota Vikings ska plocka in den tidigare NFL-spelaren Colin Kaepernick, som 2016 protesterade mot rasism och polisvåld och sedan dess inte har fått spela i proffsligan.
USA • Publicerad 1 juni 2020
Michael Jordan. Arkivbild.
Michael Jordan. Arkivbild.Foto: Chuck Burton/AP/TT

Flera idrottsprofiler kommenterar utvecklingen i USA, som skakas av protester sedan den svarte mannen George Floyd avled efter ett polisgripande där en polis i flera minuter satt med sitt knä mot hans nacke när han låg på marken.

Michael Jordan, med sex NBA-titlar och fem gånger utsedd till den nordamerikanska proffsbasketligans mest värdefulla spelare, säger i ett uttalande att han stödjer alla som protesterar mot den ingrodda rasismen och våldet mot icke-vita i USA.

Annons

"Vi har fått nog", skriver han i uttalandet. Under sina år som aktiv kritiserades Jordan för sin ovilja att ta ställning politiskt.

Se till det som ligger bakom

På flera håll i USA har protesterna som tog fart efter Floyds död spårat ur i vandalism och plundring.

Doc Rivers, som tränar NBA-laget Los Angeles Clippers och själv är son till en polis, skriver i ett uttalande att det är viktigt att fokusera på vad som startade demonstrationerna.

"Reaktionerna efter mordet på George Floyd som vi ser över landet har tagit decennier att bygga upp. Allt för ofta är folk snabba att fördöma reaktionen, i stället för det som orsakade den", skriver han och uppmanar folk att göra sin röst hörd via valsedeln i höst.

Williams: "Ingenting nytt"

Protesterna i USA tog fart sedan filmklipp som visar händelsen med George Floyd började spridas.

Tennisstjärnan Serena Williams, som vunnit 23-grand slam-titlar, kommenterar på Instagram :

"Det värsta är att det här inte är någonting nytt, 'det är bara att det är filmat'", skriver hon.

Borussia Mönchengladbach Marcus Thuram satte sig på ett knä efter att ha gjort mål i en match mot Union Berlin i Bundesliga-fotbollen, och Jadon Sancho lyfte på sin tröja och visade en t-shirt med texten "Justice for George Floyd" efter att ha gjort mål för Borussia Dortmund.

"Erbjud Kaepernick kontrakt"

Thurams markering påminde om när Colin Kaepernick 2016 beslutade sig för att ställa sig på knä i en tyst protest mot rasism och polisbrutalitet under den amerikanska nationalsången i NFL-ligan. Det ledde antagligen till att Kaepernick inte lyckades skriva kontrakt med någon ny klubb.

Joe Lockhart, före detta pressekreterare för Vita huset och tidigare högste talesperson för NFL, skriver i en kolumn i CNN att det var fel att ingen klubb skrev kontrakt med honom.

Annons

Lockhart skriver att han förstår hur väldigt fel de hade nu när han ser vad som händer i Minnesota, och han uppmanar Minnesota Vikings att erbjuda Kaepernick ett nytt kontrakt.

"Ta in honom på läger, behandla honom som vilken spelare som helst som får en chans att hålla på med den idrott de älskar", skriver Lockhart.

En talesperson säger till NBC Sports att det är fritt fram för vilken klubb som helst att erbjuda Kaepernick kontrakt.

Till skillnad från hur Kaepernicks protest togs emot så säger Gladbachs tränare Marco Rose att han stödjer Thurmas.

– Marcus har gjort en markering. Han har föregått med gott exempel mot rasism, som vi alla kan stödja, säger han.

Bitterljuv match

Jadon Sancho lade själv ut en bild på sin t-shirt på Instagram. Han fick ett gult kort för tilltaget, i en match där han gjorde tre mål.

"Jag är glad över att ha gjort karriärens första hattrick, en bitterljuv händelse för mig personligen eftersom det finns viktigare saker som händer i världen i dag, som vi måste ta itu med och hjälpa för att få till en förändring. Vi borde inte vara rädda för att tala ut om vad som är rätt, vi måste enas och slåss för rättvisan."

Flerfaldige F1-mästaren Lewis Hamilton kritiserar branschkollegor för att de håller tyst.

"Jag ser de av er som fortsätter att vara tysta, några av er de största stjärnorna", skriver han på Instagram enligt Reuters och fortsätter:

"Inte ett tecken från någon i min bransch, som självklart är en sport som domineras av vita", och tillägger senare att han bara stödjer de fredliga demonstranterna och inte de som plundrar och bränner byggnader.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons