Annons

Storloppet körs – men tappar miljoner

Travsporten är en av få idrotter som kunnat fortsätta sin ordinarie verksamhet, men inför tomma läktare.
Det blir kostsamt för Åbytravet när banan arrangerar Paralympiatravet.
Trav • Publicerad 24 april 2020
Jon Walter Pedersen, sportchef på Åbytravet.
Jon Walter Pedersen, sportchef på Åbytravet.Foto: ADAM IHSE / TT

Mölndalsbanan hade förberett för en folkfest med upp till 15 000 åskådare när Paralympiatravet (tidigare Olympiatravet) avgörs på lördag.

Coronakrisen har dock omkullkastat de planerna, men travsporten har till skillnad från andra idrotter lyckats fullfölja sitt ordinarie tävlingsprogram.

Annons

Hänvisning till att aktiva rör sig över stora ytor på landets stallbackar samt att det inte handlar om en sport med fysisk beröring har möjliggjort fortsatt tävlande.

Dock inför tomma läktare, någon som får ekonomiska konsekvenser för arrangörerna. Bortfallet av inkomster från mat, dryck och entréavgifter gör att Åbytravet förväntas tappa miljonbelopp på lördag.

Lägre prispengar

Förstapriset i Paralympiatravet har därför korrigerats från 1,5 miljon till 1 miljon kronor, och den totala prissumman som betalas ut till de sex främst placerade hästarna i loppet har sänkts med 900 000 kronor.

– Samtidigt kan vi hålla igen en del andra kostnader. Vi har inga utgifter kopplade till de gäster som vi brukar bjuda in och vi behöver inte heller hyra tält, ståbord, extra toaletter eller för den skull en massa extrapersonal, säger Jon Walter Pedersen, sportchef på Åbytravet.

Totalt körs tolv lopp på Åby under lördagen och man uppskattar att 200 personer kommer husera inom stallbacksområdet.

– Vår stallbacke är trängre än andra banors, men vi lyckas ändå sprida ut de som arbetar aktivt med hästarna över stora ytor. Därtill stänger vi restaurangen på stallbacken och kuskarna får byta om i sina bilar. Vi kommer dessutom märka upp alla behöriga för att enkelt kunna se om obehöriga tagit sig in på anläggningen.

Trygg på travbanan

TT: Hur hanterar de aktiva direktiven som ni har gett?

– Precis som i samhället i stort så är det olika hur stort allvar man tar detta på, men generellt sett har det fungerat väldigt bra under de tävlingar som vi har arrangerat under våren med dessa restriktioner.

Johan Untersteiner, kusk och tränare till svenska stjärnhästen Cyber Lane, delar den uppfattningen.

– Jämför jag en arbetsdag på en travbana kontra ett besök i en mataffär så känner jag mig betydligt mer trygg på travbanan, säger Untersteiner.

Annons

Han är glad att travet rullar på när nästan all annan sport ligger nere.

– Däremot kommer det att kännas underligt på lördag. Jag är säker på att det där adrenalinpåslaget och känslan som normalt infinner sig inför ett stort lopp inte kommer att uppstå. För oss travkuskar blir det här samma sak som en fotbollsmatch inför tomma läktare, det spelar ingen roll att vi tävlar om en miljon kronor när anläggningen i princip kommer att vara helt öde.

Fakta: Läget för storloppen

1 maj Gran Premio della Lotteria Agnano, Italien.

Italiens motsvarighet till Elitloppet skjuts fram. Det traditionstyngda loppet i Neapel kommer i stället att avgöras i oktober.

13 maj Prix des Ducs de Normandie Caen, Frankrike.

Fransk travsport avser att återuppta tävlingsverksamheten den 12 maj och redan dagen därpå avgörs Elitloppsgenrepet Prix des Ducs de Normandie. Dock kommer det ske utan publik.

17 maj Copenhagen Cup Charlottenlund, Danmark.

Danmarks största lopp för äldre hästar kommer såväl att köras inför tomma läktare som med ett sänkt förstapris då man går från 375 000 danska kronor till 250 000 danska kronor i segerpremie.

30–31 maj Elitloppshelgen Solvalla, Sverige.

Elitloppshelgen lockar år efter år över 30 000 åskådare, men i år kommer Sveriges största travlopp att köras utan publik.

14 maj Oslo Grand Prix Bjerke, Norge.

Norsk travsport återupptog sin tävlingsverksamhet i söndags, men kör likt Sverige utan publik. Årets största lopp i vårt västra grannland kommer med största sannolikhet genomföras publiklöst.

8 augusti Hambletonian New Jersey, USA.

Hur inramningen kommer att bli kring USA:s mest kända och klassiska travlopp står skrivet i stjärnorna. Upp emot 30 000 åskådare brukar samlas på Meadowlands-banan, vägg i vägg med MetLife Stadium i East Rutherford, New Jersey.

Fakta: Läget för storloppen

+ Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande hygien ska följas:

Stanna hemma när du är sjuk – om du uppvisar några former av influensaliknande symptom, stanna hemma.

Tvätta händerna ofta.

Hosta och nys i armvecket.

Undvik att röra ögon, näsa och mun.

Undvik folksamlingar i möjligaste mån.

+ För aktiva:

Byt om i bilen eller privata stall och undvik omklädningsrum.

Vistas ute i så stor utsträckning som möjligt.

Om möjligt undvik folksamlingar.

+ För banor:

Minska antalet allmänna områden så mycket som det går.

Erbjud alternativ servering utomhus.

Källa: Svensk Travsport

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons