Annons

Succédag för skidskyttedamerna – Öberg trea

Hanna Öberg trea, jätteskrällen Johanna Skottheim fyra och Linn Persson, som klättrade 22 placeringar, femma.
De svenska skidskyttedamerna stod för en strålande jaktstartssöndag i Ruhpolding.
– Vi har aldrig varit bättre än nu, säger Öberg till Expressen.
Skidskytte (TT) • Publicerad 19 januari 2020
Sverige på tredje, fjärde och femte plats. Hanna Öberg, Johanna Skottheim och Linn Persson ordnade en fin svensk skidskyttesöndag i Ruhpolding.
Sverige på tredje, fjärde och femte plats. Hanna Öberg, Johanna Skottheim och Linn Persson ordnade en fin svensk skidskyttesöndag i Ruhpolding.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Åt Tiril Eckhoff fanns det inget att göra. Norskan gick ut i jaktstarten 30 sekunder före Hanna Öberg, och visade både med sitt skytte (en bom totalt) och sin skidåkning att hon är världens just nu bästa skidskytt på damsidan.

Men bakom den norska segrarinnan visade Öberg fortsatt fin form och följde upp fredagens andraplats i sprint med att bli trea i jaktstart.

Wierer sköt bort sig

Annons

Inledningsvis var det en kamp mellan svenskan och Dorothea Wierer, Italien, om pallplatserna, men med var sin bom i det andra liggande skyttet bjöd de in slovakiskan Paulina Fialkova i matchen. Och när Wierer sköt bort sig helt i det stående skyttet (2+2 bom) blev det en svenskslovakisk fajt om andraplatsen.

Var sin bom i det sista stående skyttet innebar att de gick ut sida vid sida inför de avslutande kilometerna mot mål. Där hade Fialkova klart mest krafter, och Öberg fick ge sig.

Svensk sensation

Genom sin tredjeplats forstätter dock svenskan att ge fina besked inför VM om en månad. Men frågan är om inte loppets fyra, som gick i mål bara några sekunder efter Öberg, var än mer imponerande.

25-åriga Johanna Skottheim har mestadels tävlat i IBU-cupen, nivån under världscupen, och hade inför tävlingarna i Ruhpolding blivit som bäst 42:a i världscupen.

I fredagens sprint gjorde hon karriärens bästa insats när hon blev 13:e och nu toppade hon den insatsen med råge. Med endast en bom och fin skidåkning klättrade Skottheim ytterligare nio placeringar och blev fyra.

"Så sjukt"

– Jag grinade när jag kom i mål så jag kommer nog grina hela dagen. Jag måste ringa mamma och pappa. Jag vet inte vad som händer. Jag är så himla glad och lättad. Det är så sjukt. säger Skottheim till SVT.

– Det är så stort att jag inte förstår det riktigt själv. Från att inte ens ha tävlat till att... jag var så glad redan efter förra loppet när jag visade att jag har kapacitet att kämpa om topp 10... till att nu vara nära pallen. Jag får vara med på blomsterceremonin liksom.

Bakom henne gjorde dessutom ytterligare en svenska en lika stark insats; Linn Persson gjorde ett av söndagens bästa lopp och klättrade från 27:e till femte plats genom att också hon bara skjuta en bom.

– Jag är så glad för vår insats i dag. Svenskt damskidskytte har aldrig varit bättre. Vi har aldrig varit bättre än nu, säger Hanna Öberg till Expressen.

Mona Brorsson blev 13:e, Evelina Öberg 32:a och Anna Magnusson 39:a.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons