Annons
Ystad

Internationella kustingenjörer kollade in Ystads stränder

Stranderosion och höjda vattennivåer är de ämnen som diskuteras när Kring håller konferens på Ystad Saltsjöbad.
– Ystad kommer att klara sig i tusen år till, säger Hans Hanson, professor i teknisk vattenresurslära.
Ystad • Publicerad 23 september 2018 • Uppdaterad 24 september 2018
En av aktiviteterna under konferensen var en strandpromenad längs med stranden i Sandskogen.
En av aktiviteterna under konferensen var en strandpromenad längs med stranden i Sandskogen.Foto: Stina Zinsmeister

80 kustingenjörer flyttade under söndag in på Ystad Saltsjöbad för en tre dagar lång konferens om hur vi bäst skyddar oss mot översvämningar och erosion i ett förändrat klimat.

Värd för konferensen är den nederländska organisationen Kring of Coastal Engineers som en gång varje år samlar ingenjörer från olika delar av världen för att utbyta erfarenheter om kustskydd.

Annons

Hans Hanson är professor i teknisk vattenresurslära vid Lund Universitet och har arbetat med Ystads stränder i över 40 år. Han var med på den årliga träffen som en av få professorer och belyste vikten av att ta in osäkerheten.

– För vi vet faktiskt inte riktigt vad som kommer att hända. Kanske höjs havet med en halv meter, kanske med en och en halv meter. Det viktiga är att vara beredd, hur det än skulle bli.

Hans Hanson får ibland glada hejjarop från Ystadsbor när han går längs med stränderna för sitt arbete med sanden.
Hans Hanson får ibland glada hejjarop från Ystadsbor när han går längs med stränderna för sitt arbete med sanden.Foto: Stina Zinsmeister

Gällande Ystads stränder så ser han mycket hoppfullt på framtiden.

– Ystads stränder har aldrig varit så breda som nu och vi har fantastiska möjligheter här. Om havet stiger en meter så bygger vi bara på en meter sand till. På Sandhammarbanken finns över en miljard kubikmeter sand som vi kan använda. Det kommer räcka i tusen år till, säger Hans Hanson.

Han har genom sitt arbete länge kämpat för att bevara sanden på Ystads stränderna och har en egen brygga uppkallad efter sig som tack.

När det gäller globalt ser han dock inte lika ljust på framtiden.

– I fattigare delar av världen där man inte alls har samma ekonomiska möjlighet för kustskydd ser situationen helt annorlunda ut. Jag har arbetat mycket i Indonesien och där finns det hus och lägenheter som har översvämningar varannan vecka. På platser som detta är utmaningarna oändliga.

Petra Goessen som är ordförande för Kring tycker det är intressant att få komma till Ystad och Sverige för att få lära sig mer om hur man har arbetat med kusterna här.

– Alla länder och områden närmar sig utmaningarna på olika sätt och det är alltid intressant att se vilka lösningar man har tagit till och vilka vägar man har valt att gå.

Under måndagen kommer de 80 kustingenjörerna att bege sig ut till Löderups strandbad vilket enligt Kring är den kust som är mest drabbad av erosion i hela Sverige. De kommer besöka platser som Knäbäckshusen, Falsterbo och Hagestads naturreservat.

Annons

– En av de viktiga sakerna med konferensen är att lära känna varandra och bygga nätverk. De flesta som är här är väldigt praktiskt lagda och har väldigt olika många olika erfarenheter. Det är därför bra att vi lär känna varandra så att man på så sätt kan samarbeta längre fram, säger Hans Hanson som själv har arbetat i och med många delar av världen.

Stina ZinsmeisterSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons