Annons

Statliga miljoner ska göra Gamlegården tryggare

Regeringen vill fördela 2,2 miljarder årligen till 32 kommuner för att bekämpa segregation. Kristianstad är en av kommunerna som har problem med så kallade utsatta områden och kan få pengar.
Kristianstad • Publicerad 15 mars 2018
Radovan Javorek (L) tror att pengarna kan göra skillnad för utvecklingen på Gamlegården och Charlottesborg.
Radovan Javorek (L) tror att pengarna kan göra skillnad för utvecklingen på Gamlegården och Charlottesborg.Foto: Lasse Ottosson

Regeringen kom i höstas överens med Vänsterpartiet om en långsiktig satsning mot segregation på nästan 20 miljarder på tio år.

Vid en pressträff i Linköping på torsdagen presenterade regeringen hur pengarna ska fördelas.

Annons

– I kampen mot brottsligheten behövs snabba och kompromisslösa insatser. Gängbrottsligheten har ingen plats i Sverige, säger statsminister Stefan Löfven.

– Men vi måste vara lika kompromisslösa mot brottens orsaker.

I år ska 425 miljoner kronor fördelas, 2019 1,35 miljarder och 2020-2027 2,2 miljarder årligen. Och Kristianstad är en av de 32 kommuner som nu får ansöka om att få ta del av pengarna.

Samtliga kommuner som kan söka pengarna har områden som kraftigt avviker negativt från rikssnittet när det gäller arbetslöshet, sysselsättningsgrad, utbildningsnivå och valdeltagande. Till exempel är arbetslöshetssnittet i områdena tio procent jämfört med 4,3 procent i riket. Andelen lågutbildade är 28 procent jämfört med 14,2 procent i riket.

Arbete- och välfärdsnämndens ordförande i Kristianstad, Radovan Javorek (L), tror att pengarna kan göra skillnad för utvecklingen på Gamlegården och Charlottesborg.

– Ja, det kan göra skillnad. Hanterar man pengarna väl ska det ge resultat. Varje ungdom som är på glid och som vi kan bryta ett sådant beteende för är viktig.

Som Kristianstadsbladet tidigare berättat har det i majoritetens budget för Kristianstad 2018 avsatts tre miljoner för trygghetsskapande åtgärder i centrum. Pengarna ska bland annat gå till trygghetskameror, ordningsvakter och coacher till Charlottesborg och Gamlegården. Regeringens beslut kan bidra till ett fortsatt och utökat sådant arbete, det säger kommunalråd Anders Tell (S), som är positiv till långsiktigheten i satsningen.

– Det blir ett bra tillskott till de kommunala ambitioner vi har, säger Anders Tell.

Regeringen betonade på torsdagens pressträff att pengarna ska användas till långsiktiga insatser, inte kortsiktiga projekt. Det kan till exempel handla om trygghetsåtgärder som övervakningskameror, trygghetsvakter och bättre belysning, men även sociala insatser. Det är kommunerna som själva ska avgöra vilka åtgärder som har mest effekt.

Även oppositionsråd Peter Johansson (M) tycker det är bra att kommunen kan få pengar, men betonar att man också måste våga tänka nytt och förändra de bakomliggande strukturerna till segregationen.

Annons

– Det behövs verkstad också, det går inte att köpa sig fri från segregation. Det hjälper inte att bara pytsa ut pengar till olika projekt, säger Peter Johansson.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
KB/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons